Μπαργιώτας για αντικαπνιστικό νόμο: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά…»

«Μετά από τρία περίπου χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ξανθός αποφάσισε να ασχοληθεί με την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Εδώ και χρόνια, ο νόμος υπάρχει μόνο στα χαρτιά και είναι διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας».

Τα παραπάνω σημειώνει σε δήλωσή του, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Υπεύθυνος του τομέα υγείας Κώστας Μπαργιώτας, ενώ προσθέτει: «Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, πρόστιμα δεν επιβάλλονται και όλοι αναζητούν «παραθυράκια». Χαιρετίζουμε τη νέα εγκύκλιο του Υπουργού που καλεί τα αρμόδια όργανα να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να επιδεικνύουν αυστηρότητα στην τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Όμως, δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του Υπουργού. Αν το πρόβλημα λυνόταν με εγκύκλιο, θα είχε λυθεί ήδη από την προηγούμενη. Για να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα πρέπει να αλλάξει άρδην το ελεγκτικό σύστημα.

Ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση των ελέγχων είναι η πηγή του προβλήματος: εμπλέκονται το Υπουργείο, η δημοτική αστυνομία, οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι λιμενικές αρχές, το ΣΕΥΥΠ και συνεπικουρούνται από ΕΟΤ και ΣΕΠΕ… Στην πράξη, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017, το 2016 δεν εισπράχθηκε ούτε 1 ευρώ από πρόστιμα. Ευχόμαστε να υπάρξουν αυτή τη φορά αποτελέσματα και ελπίζουμε οι πολίτες να μην αντιγράφουν εφεξής το παράδειγμα του  θεριακλή Αναπληρωτή Υπουργού.»