Τσίπρας για Σκοπιανό: σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων

Την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού έθεσε ως προϋπόθεση για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι απλά να λυθεί το θέμα του ονόματος, αλλά να στηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε γερά θεμέλια. «Γι αυτό πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε χαρακτηριστικά.

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις. Πρέπει να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συν-ανάπτυξης, προκειμένου να πάει η περιοχή μπροστά και να μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στην οικονομία, στην ασφάλεια κτλ» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η θέση της Ελλάδας είναι θέση ευθύνης και σταθερότητας. Προχωρήσαμε σε σημαντικές συμφωνίες για την περιοχή, σε διμερές και τριμερές επίπεδο. Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφωνίες μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι απλά να λυθεί το θέμα του ονόματος, αλλά να στηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε γερά θεμέλια. «Γι αυτό πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα μείνει κανένα «παράθυρο» ανοιχτό για παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, εκείνος τον διαβεβαίωσε ότι προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι συμφώνησαν από κοινού  με τον κ. Ζάεφ να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη, αλλά και οι συζητήσεις που αφορούν στη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και κυρίως της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών.