Στο Νταβός η συνάντηση κορυφής για το Σκοπιανό

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει με τη γνωστή γραμμή, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις βάζοντας στο τραπέζι όλα τα θέματα, όπως είναι η αλλαγή του Συντάγματος για την απάλειψη των αλυτρωτικών προβλέψεών του.

Αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά από το τετ α τετ που έχει οριστεί για τις 16:00, είναι απτές αποδείξεις που να φανερώνουν διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικός, που διακηρύττει η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ. Η απομάκρυνση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το κέντρο της πόλης ή μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο σήμερα ονομάζεται Μέγας Αλέξανδρος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν δύο τέτοια βήματα.

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να έχει κι έναν απολογιστικό χαρακτήρα, ως προς τη μέχρι τώρα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, καθώς και διερευνητικό ως προς τη δυνατότητα συμφωνίας για μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση των προτάσεων Νίμιτς, σε αντίθεση όμως με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, μένει όμως να φανεί και στην πράξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταστήσει σαφές στον Ζάεφ ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και να ζητήσει την απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Η συνάντηση, που λαμβάνει χώρα σε πρώιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης, φανερώνει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών για επίτευξη λύσης. Οι δύο Πρωθυπουργοί, μετά τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών, αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση, η οποία πλέον διεξάγεται σε ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με σκοπιανές πηγές, η κυβέρνηση Ζάεφ έχει αποφασίσει να αφαιρέσει την αρμοδιότητα για τη διαπραγμάτευση από τον πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι (που είχε διοριστεί σε αυτή τη θέση από το προηγούμενο καθεστώς) και γι’ αυτό το λόγο δεν θα ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις των κ.κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι. Η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και των ειδικών τους συμβούλων στο θέμα αυτό, της Σοφίας Γραμματά, επικεφαλής της Διεύθυνσης Α3 για τις Βαλκανικές Υποθέσεις, και της Αλεξάντρας Μιόφσκα, που είναι το νούμερο 2 του γραφείου του σκοπιανού ΥΠΕΞ Νικολα Ντιμιτρόφ.

Οι πρώτες συναντήσεις Τσίπρα στο Νταβός
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Τετάρτη 24/01/2018

12:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

15:00: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Zoran Zaev

Πέμπτη 25/01/2018

08:30: Διμερής συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich.

9:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama

11:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Andrej Plenkovic

12:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Johannes Hahn

14:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici

16:00: Διμερής συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Christine Lagarde

Σημείωση: Όλες οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Ελβετίας (-1 ώρα από την ώρα Ελλάδας)

Πηγή: ant1news.gr