Κέλλας: Στο… περίμενε οι δικαιούχοι της δάσωσης γαιών στα Φάρσαλα

“Θολό” παραμένει το τοπίο σχετικά με τις πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος Δάσωσης Γαιών για το Ν. Λάρισας και ιδιαίτερα την επαρχία Φαρσάλων, μετά και την απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου σε σχετική του ερώτηση, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εδώ και δυο χρόνια έχει “σηκώσει” το θέμα με ερωτήσεις στη Βουλή, αναδεικνύοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές για τους δικαιούχους του προγράμματος, που πέραν της οικονομικής ενίσχυσης των συμμετεχόντων, συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των δασικού αποθέματος και την ανανέωση των δενδρωδών καλλιεργειών.

«Την ώρα που οι παραγωγοί προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μετά και την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, οι δικαιούχοι του προγράμματος Δάσωσης Γαιών της επαρχίας Φαρσάλων, παραμένουν απλήρωτοι για το… 2015», σχολίασε ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού:

Αναφορικά με το Υπομέτρο 8.1 «Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πλεόν ολοκληρώσει την εκπαίδευση των χρηστών των δασικών υπηρεσιών για το Πληροφοριακό Σύστημα υποστήριξης του Υπομέτρου 8.1 και έχει ενημερώσει με εγκύκλιό του, τις εν λόγω υπηρεσίες ότι μπορούν να αποστέλλουν φακέλους πληρωμής για το έτος 2015, εφόσον έχουν ολοκληρώσει όλες τις παρακάτων διαδικασίες:

  • “συμβασιοποίηση” όλων των “ενεργών επενδύσεων”
  •  Καταχώρηση των δηλώσεων εφαρμογής για τις ενεργές συμβάσεις
  • Ολοκλήρωση και καταχώρηση των διοικητικών ελέγχων (σε ποσοστό 100% των αιτημάτων)
  • Ολοκλήρωση και καταχώρηση των επιτόπιων ελέγχων (σε ποσοστό 2,5% των αιτημάτων).

Σημειώνεται ότι, οι ανωτέρω διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι παρτίδες πληρωμής για το 2015 και έχουν ήδη καταβληθεί οι σχετικές πληρωμές για τους δικαιούχους των Δασαρχείων Βόλου και Αλεξανδρούπολης. Τα δασαρχεία Αλμυρού, Ελασσόνας, Δράμας, Γουμένισσας, Ιστιαίας και Αλιβερίου έχουν επίσης ολοκληρώσει τις ανωτέρω διαδικασίες και αναμένεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η παραλαβή των σχετικών παρτίδων πληρωμής για το 2015, ώστε να πιστωθούν άμεσα τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους.

Επισημαίνεται τέλος ότι για τη δημιουργία των παρτίδων πληρωμής για το έτος 2016 από τους φορείς υλοποίησης, προαπαιτείται η οριστικοποίηση των παρτίδων πληρωμής για το έτος 2015.