Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το “Σκοπιανό”

Με το συλλαλητήριο και όσα έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη να αποτελούν σημείο τριβής ανάμεσα στα κόμματα, ξεκινάει μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στο συλλαλητήριο που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν σύμφωνα με την αστυνομία 90.000 διαδηλωτές, αλλά οι εκτιμήσεις των διοργανωτών ανεβάζουν τον αριθμό πολύ υψηλότερα. Κατά τη διάρκεια του έγιναν επεισόδια με ένα κτήριο που τελούσε υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές να παραδίδεται στις φλόγες και τον βουλευτή Κώστα Ζουράρι που θέλησε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο να δέχεται προπηλακισμούς και να αναγκλάζεται να αποχωρήσει.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας την προσεχή Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, ενώ στο ελβετικό θέρετρο θα καταφθάσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας όλες τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Νταβός σε πάνελ για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, ενώ πολύ πιθανόν θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Συναντήσεις επίσης θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και με μεγάλους επενδυτές που θα βρίσκονται στο Νταβός.

Πολιτικές κόντρες για τη διαπραγμάτευση και το συλλαλητήριο
«Δεν αλλάζει η διαπραγματευτική μας γραμμή λόγω του συλλαλητηρίου. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε λύση στη βάση της εθνικής μας γραμμής» δήλωσε στον Real.gr ανώτερη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το συλλαλητήριο ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου και αισθητά μικρότερο του αντίστοιχου συλλαλητηρίου του 1992, εκτιμούν ότι το πολιτικό πρόβλημα μεταφέρεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον αποχαιρετούν την προσπάθεια κοινής θέσης με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, ενώ ορισμένοι σημειώνουν και τα θετικά σημεία, της χρησιμοποίησης του όγκου του συλλαλητηρίου ως «όπλο» στη διαπραγμάτευση με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Με ρεαλισμό αλλά και με σοφία μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας διαμηνύει στα Σκόπια ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ευτυχώς για την χώρα τα μεγάλα εθνικά θέματα τα χειρίζεται η σημερινή Κυβέρνηση κι όχι ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του επιτέθηκε τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «υπονομεύουν την αξιοπιστία της όποιας διαπραγμάτευσης».

Τα ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς και οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του
Σειρά αντιδράσεων προκάλεσαν στην Αθήνα οι αναφορές του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ σε συνέντευξή του σε κανάλι των Σκοπίων, που αποκάλεσε Μακεδόνες τους Σκοπιανούς.

Τα ονόματα που φέρεται να έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το Μάθιου Νίμιτς, είναι πέντε και όλα είναι γραμμένα στα Σλαβικά. Είναι το Ρεπούμπλικα Νόβα Μακεντόνια, το Ρεπούμπλικα Σεβέρνα Μακεντόνια, Ρεπούμπλικα Βαντάρσκα Μακεντόνια, Ρεπούμπλικα Γκόρνια Μακεντόνια και το Ρεπούμπλικα Μακεντόνια, σε παρένθεση Σκόπιε. Και οι 5 επιλογές Νίμιτς αποτελούν σύνθετες ονομασίες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι με γεωγραφικό προσδιορισμό και μόνο η Νόβα Μακεντόνια περιέχει χρονικό προσδιορισμό.

Πηγή: ant1news.gr