Νέα φάση επαφών για το “Σκοπιανό”

Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη και θα τους παρουσιάσει την πρόταση του για το όνομα των Σκοπίων.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, υποστήριξε ότι τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία για να βρεθεί λύση γιατί «αν περιμένουμε άλλα 25 χρόνια, το πρόβλημα απλώς θα επιδεινωθεί».

Σήμερα επισκέπτεται τα Σκόπια και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της γείτονας χώρας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι ο όρος «Μακεδονία» χρησιμοποιείται ήδη στην σημερινή ονομασία της πΓΔΜ και «Μακεδονία» αποκαλούν τα Σκόπια πάνω από 140 χώρες στον κόσμο.

«Φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο σχηματίζεται και από την αλλαγή στάσης της άλλης πλευράς, που δεν ακολουθεί την ακραία εθνικιστική τακτική των τελευταίων ετών, αλλά και από τη δική μας τη στάση, γιατί είμαστε μία κυβέρνηση εναντίον της αδράνειας, δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστή η πολιτική του να αφήνουμε τα πράγματα να τα διαχειριστεί ο επόμενος», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM».

Σε εντελώς διαφορετικό ύφος ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ξεκαθάρισε μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα», ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί και κατά συνέπεια να ψηφίσει πρόταση για την ονομασία της πΓΔΜ, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Πηγή: ant1news.gr