ΠΟΠΕΚ: δυσανάλογος με τις δυνατότητες των Ελλήνων ο φόρος στα καύσιμα

Η επιβάρυνση που προκύπτει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή προϊόντα είναι δυσανάλογη με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Οι πρατηριούχοι σημειώνουν ότι οι επιβαρύνσεις αυτές επιβάλλονται με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, καθώς δεν προηγείται σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων από τα αρμόδια υπουργεία.

“Σήμερα, μετά και από την αύξηση των διεθνών τιμών του BRENT κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, οι υπερβολικές επιβαρύνσεις του ΕΦΚ, με βάση τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος σημειωτέον επιβαρύνεται στην Ελλάδα και με ΦΠΑ 24% σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, είναι δυσανάλογες με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων” αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΟΠΕΚ.

“Δυστυχώς οι επιβαρύνσεις των πετρελαιοειδών προϊόντων με τον υψηλό ΕΦΚ επιβάλλονται με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, αφού δεν προηγείται από τα αρμόδια υπουργεία σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων, πιστεύοντας υποθετικά κάποιοι φωστήρες ότι με τις αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα” συνεχίζει η ανακοίνωση.

“Παρά τις προσδοκίες, από τις κατά καιρούς διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από το υψηλό ΕΦΚ, σε συνδυασμό με την πάταξη της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων (λαθρεμπόριο κ.λπ.), το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Τελικώς, ο χωρίς σχετική μελέτη επιπτώσεων υψηλός ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, ποιους εξυπηρετεί; την εθνική οικονομία;, την ανάπτυξη της οικονομίας;, την αύξηση των δημοσίων εσόδων;, την μείωση του κόστους των παραγόμενων βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών προϊόντων, την μείωση του μεταφορικού κόστους, ή τα κυκλώματα της παραοικονομίας;;;” διερωτάται ο ΠΟΠΕΚ.

Πηγή: ant1news.gr