Πυρετώδεις διεργασίες για το Σκοπιανό

Αμέσως μόλις υπάρξουν τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων αναμένεται να ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας.

Η 19η Ιανουαρίου αναδεικνύεται ως καθοριστική ημερομηνία, καθώς τότε ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδος και Σκοπίων, στην Νέα Υόρκη, οπότε και θα καταθέσει την πρότασή του για την ονομασία της πΓΔΜ.

Ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας, Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος ως αλβανόφωνος, στηρίζει λύση για το όνομα, θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα. Ο ίδιος προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Ζάεφ, καθώς στελέχη των Σλαβομακεδόνων τον κατηγορούν ως «πράκτορα των Τιράνων». Ο Οσμάν θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό και αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Γιώργο Κατρούγκαλο, μέσω των οποίων θα μεταφερθούν στα Σκόπια οι ελληνικές θέσεις.

Στα Σκόπια αναμένεται στις 17 και 18 Ιανουαρίου και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Σόλτενμπεργκ, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβούν στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ και άλλα διεθνή ηγετικά στελέχη.

Στο ελληνικό «στρατόπεδο» επικρατεί αισιοδοξία ότι, με την νέα κυβέρνηση υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης στη λύση του Σκοπιανού, όμως τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, κρατούν μια «πισινή» για το αποτέλεσμα που θα προκύψει, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να επιβάλει τις αποφάσεις του στη χώρα του.

Ο διχασμός, άλλωστε, στη γειτονική χώρα είναι παραπάνω από εμφανής, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στα Σκόπια, Γιώργος Γρηγοριάδης, ενώ οι πολίτες στηριζόμενοι στις προεκλογικές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού τους, αναμένουν την όποια λύση προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, να τεθεί σε δημοψήφισμα. Από κυβερνητικής πλευράς, την ίδια στιγμή, γίνεται το παν για να αποφευχθεί δημοψήφισμα, το οποίο θεωρείται ότι θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα φανεί αν όντως υπάρχει φως ή όχι στο βάθος του «τούνελ» για το Σκοπιανό. Τότε είναι που «βλέπει» η κυβέρνηση να πραγματοποιείται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, στην περίπτωση που διαφανεί θετικό κλίμα από τη συνάντηση Νίμιτς με τους ειδικούς διαπραγματευτές, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να έχει συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ.

Τα ονόματα που είναι στο «τραπέζι»
Τρία ονόματα βρίσκονται στην ατζέντα του Μάθιου Νίμιτς για την επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «ιστορική ευκαιρία» επίλυσης του Σκοπιανού, ο Πάνος Καμμένος κάνει πίσω από την αρχικά αδιάλλακτη στάση του και ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει ότι «αν δεν κάνουμε πίσω στις κόκκινες γραμμές μας, δεν θα βρεθεί λύση».

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίλυση του ζητήματος μέσα στο 2018 και μιλώντας στον Alpha σημείωσε ότι επιθυμεί συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτό το κλίμα και πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα συνεδριάσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Τα τρία ονόματα που βρίσκονται στο «τραπέζι», σύμφωνα με διαρροές, είναι «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» και «Nova Macedonia». Δεν αποκλείεται, πάντως, ο Νίμιτς να φέρει μία σύνθετη ονομασία τελευταία στιγμή. Άλλα ονόματα που είχαν προηγουμένως συζητηθεί ήταν «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια), «Σλαβοματσεντόνιγια» (Σλαβική Μακεδονία), πρόταση που δεν φαίνεται να δέχονται οι Αλβανοί των Σκοπίων κ.ά.

«Δεν πρέπει να σέρνεται για πολύ καιρό το θέμα και να ταλαιπωρεί και την ελληνική κοινωνία», φέρεται να είπε ο Αλ. Τσίπρας στο μίνι υπουργικό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό να αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει «ημερομηνία λήξης» των διαπραγματεύσεων για το όνομα της γειτονικής χώρας και πως, αν δεν υπάρξει προοπτική επίλυσης, ο Μάρτιος θα είναι ο καταλυτικός μήνας των συζητήσεων.