“Πυρετός” διεργασιών για το Σκοπιανό

Έντονο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με περισσότερες λεπτομέρειες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να γεφυρωθεί η διαφωνία των ΑΝΕΛ, ενώ πιέζει την αντιπολίτευση αλλά και μεμονωμένους βουλευτές να έρθουν στην γραμμή της.

Όπως έγινε γνωστό το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου περνούν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη που συγκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για όλα τα νέα δεδομένα ως προς την διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων για την ονομασία, ενώ στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναζητηθεί κοινή γραμμή και με τον Πάνο Καμμένο.

Ωστόσο, σε επίπεδο διεργασιών, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος.

Συγκεκριμένα, 8 ή 9 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εφόσον ο πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χθες ΜΜΕ των Σκοπίων ο νέος γύρος συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο χωρών και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου.

Kαι οι δύο πλευρές αναμένουν από τον κ. Νίμιτς να διατυπώσει μια πιο σαφή κατεύθυνση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επίκεντρο, βεβαίως, είναι το όνομα που θα προτείνει ο κ. Νίμιτς ή, μάλλον, οι διάφορες εκδοχές επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς.

Επίσης, σύμφωνα με τη «NEZAVISEN VESNIK», o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου τα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η Αθήνα επιθυμεί ταχύτατη προώθηση των διαπραγματεύσεων, ώστε το ζήτημα να επιλυθεί ει δυνατόν και πριν από το καλοκαίρι. Το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια επιβεβαιώθηκε και κατά τις πρόσφατες επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Πηγή: ant1news.gr