Τα λαχανικά που σε χορταίνουν όσο και μια μακαρονάδα

Μακαρόνια, ρύζι, λευκό ψωμί: οι τροφές που προκαλούν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού αλλά σε επιβαρύνουν με θερμίδες από τις οποίες με προσπάθεια μπορείς να απαλλαγείς.

Οι τροφές-«βόμβες» υδατανθράκων μπορεί να σου προσφέρουν ευχαρίστηση αλλά τις περισσότερες φορές όχι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να λειτουργεί καλύτερα. Υπάρχουν τροφές με πλούτο βιταμινών, μετάλλων και άλλων πολύτιμων στοιχείων που καταφέρνουν να σε κρατήσουν χορτάτη, χωρίς να περιέχουν πολλές θερμίδες. Μιλάμε για τρία λαχανικά που -σύμφωνα με διατροφολόγους- με τις φυτικές τους ίνες μπορούν να ικανοποιήσουν την πείνα σου σε αρκετά μεγάλο βαθμό προσφέροντας παράλληλα τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Αγκινάρα: Πλούσια σε φολικό οξύ, βιταμίνες Α, C, Κ, νιασίνη, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, καροτένιο. Οι αγκινάρες μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης, βοηθούν σημαντικά το νευρικό και πεπτικό σύστημα, ενώ αποτελούν «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν μπορούν να δημιουργήσουν αίσθημα κορεσμού. Η μέτρια αγκινάρα περιέχει 10 γραμμάρια φυτικών ινών.

 2) Αμυλούχα λαχανικά (όπως οι πατάτες)

Οι πατάτες περιέχουν άμυλο, μαγνήσιο, κάλιο και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Βραστές ή ψητές (για έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε αρωματικά βότανα και μπαχαρικά -δενδρολίβανο, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, θυμάρι-) μπορούν να καλύψουν την πείνα σας χωρίς να σας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες. Αν, όμως το παρακάνετε με την κατανάλωσή τους μπορούν πράγματι να σας παχύνουν.

 3) Παντζάρια

Πλούσια σε βιταμίνη C, νιτρικά άλατα, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και αντιοξειδωτικά, τα παντζάρια μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, την κακή χοληστερίνη και παράλληλα να αποτρέψουν την οστεοπόρωση και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ηπατικών παθήσεων. Η περιεκτικότητά τους σε νερό και φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα κορεσμού.

Πηγή: bovary.gr