Αυτισμός & Πρόγραμμα ABA (Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς)

Τι είναι το πρόγραμμα ΑΒΑ;   

To   πρόγραμμα ABA (Applied Behavioural Analysis) υλοποιήθηκε από τον Δρ.  Άιβαρ Λόβας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α. . Αποτελεί  μία πρώιμη ( ξεκινά πριν την σχολική ηλικία) και εντατική (έως 40 ώρες εβδομαδιαίως) παρέμβαση. H Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς αποτελεί ένα δομημένο  πρόγραμμα.  Απευθύνεται σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, ειδικότερα στις περιπτώσεις με σοβαρές δυσκολίες. Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς βασίζεται στις αρχές του Συμπεριφορισμού, ότι όλες οι συμπεριφορές αποτελούν αντικείμενο μάθησης. Η τροποποίηση της συμπεριφοράς βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ανταμοιβή αυξάνει τις πιθανότητες μια επιθυμητής συμπεριφοράς ενώ η τιμωρία μειώνει την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς.

Ποιος ο σκοπός του προγράμματος ABA;

Σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση των διασπαστικών συμπεριφορών και η διευκόλυνση της διαδικασίας της μάθησης.

Σε ποιο πλαίσιο εφαρμόζεται το πρόγραμμα  ΑΒΑ;

Στην αρχή το πρόγραμμα είναι ατομικό (παιδί-θεραπευτής) με στόχο την γενίκευση των γνώσεων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι γονείς και αργότερα αυτό συνεχίζεται και στο σχολείο.

Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα; Ποια τα οφέλη;

To  πρόγραμμα διαρκεί 2 χρόνια. Ξεκινάει από την διδασκαλία  δεξιοτήτων λόγου και  αυτοεξυπηρέτησης. Στην συνέχεια  τα παιδιά διδάσκονται  μη λεκτικές και λεκτικές δεξιότητες μίμησης μέσα από το παιχνίδι.  Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα της μεθόδου στην επικοινωνία , στην λειτουργικότητα, στις σχολικές και κοινωνικές δεξιότητες  των παιδιών με αυτισμό.  Ακόμη η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς βοηθάει στην αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών όπως αυτοτραυματισμοί,  στερεοτυπικές κινήσεις, επιθετικότητα και άλλες αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται;

Το πρόγραμμα δεν  ενδείκνυται για την διδασκαλία της γλώσσας και  σε παιδιά με σύνδρομο Asperger.

Ποιος το εφαρμόζει;

Η εφαρμογή του προγράμματος  γίνεται από θεραπευτές εκπαιδευμένους  στην μέθοδο ΑΒΑ (Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς).

Βασιλική Καρατζιά, Ειδική Παιδαγωγός, Εκπαιδευόμενη ΑΒΑ