Καταστροφικό το πέρασμα της “Ευρυδίκης” από τη Σύμη – (vid)

Σοβαρές ζημιές σε όλο το νησί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της μέρας, μετά το πέρασμα της θεομηνίας από τη Σύμη, που κηρύθχηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Προβλήματα καταγράφονται σε όλα τα δίκτυα υποδομών, ενώ πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Τα τουλάχιστον δέκα οχήματα που παρασύρθηκαν στη θάλασσα βρίσκονται ακόμα στο βυθό της, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν πληροφορίες για επιβάτες, αφού κανένας δεν έχει αναζητήσει οικείο του πρόσωπο.

Συνολικά πάνω από 30 οχήματα παρασύρθηκαν σε στεριά και θάλασσα από τα ορμητικά νερά της βροχής, συνοδεία ισχυρών ανέμων.

Το νησί παραμένει από χθες το απόγευμα χωρίς ρεύμα, λόγω εισροής υδάτων στον υποσταθμό της ΔΕΗ, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και οι τηλεφωνικές γραμμές. Για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, καθώς και καταστήματα και σπίτια.

Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Στο νησί καταφθάνουν πυροσβεστικές αντλίες, οχήματα του Στρατού και μηχανήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, στη Σύμη έφτασαν δώδεκα πυροσβέστες, τρία οχήματα της Πυροσβεστικής, εξοπλισμένα με αντλίες και γεννήτριες και διασωστικά εργαλεία. Σε ετοιμότητα παραμένει και ομάδα της ΕΜΑΚ, με τον εξοπλισμό της.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ από χθες το βράδυ βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τέλος, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη,  για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

Κονσόλας: να δοθεί έκτακτη ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών

Στη Σύμη βρίσκεται, από νωρίς το πρωί, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, μετά τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στο νησί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κόνσολας, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και αυτό που ζητούν οι πολίτες στη Σύμη είναι να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας.

Άμεσα θα πρέπει:

α) Το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

β) Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο Σύμης για την αποκατάσταση των ζημιών.

γ) Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να υπάρξουν αποζημιώσεις.

δ) Να υπάρξει αναστολή στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές».

Ο βουλευτής της ΝΔ ενημερώνεται λεπτομερώς για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ επισκέφθηκε πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Φωτογραφίες: rodiaki.gr