Τρομοκρατικό το χτύπημα στο Μανχάταν

Σημείωμα γραμμένο στα αγγλικά, στο οποίο αναφέρεται ότι η επίθεση στο Μανχάταν έγινε στο όνομα του ISIS καθώς και φωτογραφίες με σημαίες του αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικού Κράτους βρήκαν οι Αρχές μέσα στο ημιφορτηγό, που οδηγούσε ο άνδρας που προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα έντεκα, χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα), κοντά στο World Trade Center, εκεί όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται πέντε υπήκοοι Αργεντινής, μία Βελγίου κι ένας Γερμανίας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των χωρών.

Ο οδηγός του ημιφορτηγού το οδήγησε στον ποδηλατόδρομο και στη συνέχεια έπεσε πάνω σε σχολικό λεωφορείο. Βγήκε έξω και προσποιήθηκε ότι πυροβολεί, με το όπλο που κρατούσε το οποίο όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ήταν από αυτά που χρησιμοποιούνται στο paintball. Έφερε επίσης ένα αεροβόλο όπλο.

Ο δράστης έπεσε από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών και συνελήφθη, για να μεταφερθεί στη συνέχεια σε νοσοκομείο και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Οι Αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ ο δράστης αναγνωρίστηκε ως ένας 29χρονος από το Ουζμπεκιστάν, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010.Το όνομά του είναι Sayfullo Habibullaevic Saipov και ζούσε στη Φλόριντα, ενώ πρόσφατα μετακόμισε στο Νιου Τζέρσεϊ, από όπου και νοίκιασε το όχημα με το οποίο έκανε την επίθεση. Ο δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς τις είχε απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Σύμφωνα δε με αυτόπτες μάρτυρες, φώναξε «Αλάχ Ακμπάρ», όταν βγήκε από το ημιφορτηγό με το οποίο σκόρπισε το θάνατο.

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν άμεση και ήρθε μέσω Twitter. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «πολύ άρρωστο» και «ανισόρροπο» τον δράστη και αναφέροντας ότι, «οι δυνάμεις της τάξης το παρακολουθούν στενά. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!», σημείωσε ότι έχει δώσει ήδη εντολή για τον περιορισμό των μέτρων που αφορούν στους ξένους πολίτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Από πλευράς ερευνών, οι Αρχές εστιάζουν στο αν πρόκειται για «μοναχικό λύκο» ή κάποιο πυρήνα τρομοκρατών.