Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Δημητρίου στα Φάρσαλα

Με λαμπρότητα και θεία κατάνυξη γιορτάστηκε στην πόλη των Φαρσάλων η μνήμη του Αγίου Δημητρίου, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ ανήμερα της εορτής τελέστηκε θεία λειτουργία και αρτοκλασία.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πιο ένδοξος και αγαπητός Άγιος της Εκκλησίας και του λαού μας. Είναι το καύχημα της Θεσσαλονίκης, αφού γεννήθηκε και μαρτύρησε εκεί. Γεννήθηκε το 280 μ.Χ. από ευγενή οικογένεια, επί Αυτοκράτορος Μαξιμιανού.

Σε νεαρή ηλικία έγινε αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού και ανθύπατος της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη δημιούργησε ένα ευρύ κύκλο από χριστιανούς νέους που τους κατηχούσε και δίδασκε τη νέα θρησκεία.
Σε κάποια συνάθροιση συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Μαξιμιανό.

Μετά τη θαρραλέα απολογία του οδηγήθηκε στις φυλακές, όπου τον επισκέφθηκε ο μαθητής του Νέστορας, ο οποίος ζήτησε την ευλογία του για να παλέψει με τον γιγαντόσωμο Λυαίο σε αθλητικούς αγώνες. Μετά τη νίκη του Νέστορα, ο Μαξιμιανός εξοργίστηκε και διέταξε να αποκεφαλιστεί ο Νέστορας και να φονευθεί ο Δημήτριος μέσα στη φυλακή, αφού πρώτα βασανίστηκε σκληρά.

Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο και γι’ αυτό αποκαλείται μυροβλύτης. Τιμάται ως πολιούχος της Θεσσαλονίκης.

Ένα σημαντικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη είναι αυτό της απελευθέρωσής της από τα ελληνικά στρατεύματα την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 που συμπίπτει ανήμερα με τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

Εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο έγιναν και στο Αχίλλειο Φαρσάλων. Στις εκδηλώσεις στα Φάρσαλα παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Κική Παναγιωτοπούλου, η πρόεδρος της Τ.Κ. Φαρσάλων Βάγια Παύλου και πολύς κόσμος.

Πηγή: eleftheria.gr