Άρση αυτονομίας της Καταλονίας μετά την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία.

Λίγη ώρα μετά απο την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που αποφάσισε το καταλανικό κοινοβούλιο, ενεργοποιήθηκε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου υπο τον Μαριάνο Ραχόι, που το περασμένο Σαββάτο είχε προκρίνει ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνει άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση Ραχόι ενεργοποίησε το περιβόητο άρθρο 155, που προβλέπει την παύση του Κυβερνήτη της περιφέρειας και τον διορισμό αντικαταστάτη του απο την Μαδρίτη, καθώς και μια σειρά απο άλλες αλλαγές, όπως η υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το χρονικό των εξελίξεων

Γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδος), το κοινοβούλιο της Καταλονίας, με 72 ψήφους υπέρ, έναντι 10 κατά και δύο “λευκά”, το κοινοβούλιο της Καταλονίας τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας διεξήχθη την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Γερουσίας στη Μαδρίτη για την έγκριση του αιτήματος της κυβέρνησης Ραχόι για ενεργοποίηση του Άρθρου 155, που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και παύση της τοπικής κυβέρνησης.

Στο πρώτο του σχόλιο, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter, o Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι είχε συστήσει ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς, επισημαίνοντας ότι θα αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη στην Καταλονία.

Πηγή: ant1news.gr