Σημέρα Τρίτη 24/10 η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης – Πότε θα είναι τα χρήματα στη διάθεση των παραγωγών

Στους λογαριασμούς των παραγωγών πιστώνεται την Τρίτη 24/10 το 70% της Βασικής Ενίσχυσης, ύψους 701.027.961,21 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι 537.406 δικαιούχοι αγρότες της χώρας, θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους από τα ATM της Τράπεζας ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, διαφορετικά από την Τετάρτη 25/10  θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν κανονικά σε αναλήψεις από τα υποκαταστήματα της Τράπεζας.

Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι απόλυτα συνεπής στο ραντεβού του με τους παραγωγούς για την προκαταβολή του τσεκ της Βασικής Ενίσχυσης, με το συνολικό ύψος της πληρωμής να είναι ενισχυμένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη καθώς έγινε δεκτό το αίτημα της χώρας μας για την πληρωμή προκαταβολής στο 70% αντί του 50% που προβλέπει ο κανονισμός.

Υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν ότι η ολοκλήρωση των ελέγχων του Οργανισμού στις δηλώσεις των παραγωγών έδειξε πολύ μικρό ποσοστό σφαλμάτων με αποτέλεσμα το ποσοστό πληρωμής να φτάσει στο 99.6% της αξίας των δικαιωμάτων των παραγωγών για δεύτερη χρονιά, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το εξαιρετικό επίπεδο δουλειάς που γίνεται στο ΟΣΔΕ. Σε αυτούς που θα πληρωθούν συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι αποδέκτες μεταβίβασης δικαιωμάτων, καθώς ο σχετικός έλεγχος των 65.000 αιτημάτων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 97% και εκκρεμούν ουσιαστικά μόνο όσα παρουσίαζαν ελλείψεις δικαιολογητικών.

Όπως είχε προαναγγελθεί πάντως, δεν συμπεριλαμβάνεται στην πληρωμή τα νέα δικαιώματα που θα δοθούν από το Εθνικό Απόθεμα καθώς η εξέταση των 80.000 αιτήσεων θα ολοκληρωθεί πριν την εκκαθαριστική πληρωμή στο τέλος του έτους. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και 50.000 παραγωγοί με ποσό πληρωμής μικρότερο των 250 ευρώ, για τους οποίους θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι υπόλοιπες ενισχύσεις κατά την πληρωμή της εκκαθάρισης.

Πηγή: ypaithros.gr