Το Δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση (17/10) του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, συζητήθηκαν 15 θέματα ημερήσιας διάταξης, τα οποία και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ερωτήματα τέθηκαν από την επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα. Ίφου, όσο αφορά την κατάληψη στο 2ο λύκειο και ένα εκ των αιτημάτων των παιδιών είναι η διόρθωση της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου, ζήτημα όπως ανέφερε, το οποίο εκφράσαμε για την υλοποίηση του και στο παρελθόν, όπου το χρησιμοποιούν τον χώρο σύλλογοι για αθλητικές δραστηριότητες, ενώ το δεύτερο ερώτημα αφορούσε πολίτες από το Σταυρό και μια κατασκευή με κιούγκια, ενώ πρόσθεσε, όσο έχω ενημερωθεί έχετε πάει στο σημείο κάνατε την σχετική αυτοψία, θα ήθελα να μάθω την πορεία υλοποίησης καθώς έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα.

Η κα. Παναγιωτοπούλου ως υπεύθυνη Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φαρσάλων ανέφερε οτι: “στο πρώτο λύκειο τα αιτήματα δεν ήταν σημαντικά και μπορούν να επιλυθούν από την αντίστοιχη σχολική επιτροπή, ενώ στο δεύτερο λύκειο, όντως είναι ένα σοβαρό θέμα η οροφή του γυμναστηρίου. Το καλοκαίρι έγιναν οι σχετικές διαδικασίες, ανέβηκαν 2 τεχνίτες στην οροφή και οι δυο ανέφεραν οτι δεν το αναλαμβάνουν. Το θέμα έχει αναλάβει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η τεχνική υπηρεσία του Δήμου υπό τον κ. Λιαπή.” ‘Όπως ενημέρωσε το σώμα στην συνέχεια ο κ. Κόκκαλης είναι σε διαδικασία μελέτης από την τεχνική υπηρεσία.

Ο κ. Γκατζόγιας ζήτησε να ενημερωθεί για τον αν συμμετείχε ο δήμος στο 4ο αναπτυξιακό συνέδριο που διεξήχθη στην Λάρισα, αν θα συσταθεί φέτος κοινωνικό φροντιστήριο και για την δημοτική πινακοθήκη αν είναι επισκέψιμη.

Ο κ. Καραχάλιος απάντησε οτι ο δήμος συμμετείχε και τις δύο μέρες με την παρουσία επίσης των αντιδημάρχων κ. Μπαμπανίκα και Πουλαράκη, την πρόεδρο ΔΗ.ΚΕ.ΦΑ. κα. Παναγιωτοπούλου και τον δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας κ. Αρσενόπουλου, ενώ είχε προηγηθεί μια βδομάδα νωρίτερα η συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, όπου συζητήθηκαν περαιτέρω οι απαιτούμενες παρεμβάσεις υλοποίησης μικρών και μεσαίων υδατικών έργων στην Θεσσαλία, εκ των οποίων είναι σε σχέδιο να πραγματοποιηθούν τρία φράγματα στην περιοχή. Όσο αφορά την δημοτική πινακοθήκη ανέφερε ότι, ο κ. Κυζερίδης είναι ιδιαίτερα τυπικός και κινεί τις διαδικασίες για την αδειοδότηση της, μέχρι να γίνουν εκείνες οι ενέργειες οι οποίες θα διασφαλίζουν τα έργα, αλλά και μέχρι να υπάρξει  το ανάλογο προσωπικό, προσωρινά τα τα εκθέματα θα βρίσκονται στο πολιτιστικό κέντρο Φαρσάλων.

Ο κ. Δερλός αναφέρθηκε στο ερώτημα για το κοινωνικό φροντιστήριο λέγοντας: τα πρώτα χρόνια το κοινωνικό φροντιστήριο λειτούργησε με εισηγητές εθελοντές δεν είχε επιτυχία, την επόμενη χρονιά έγινε με την σύμπραξη ορισμένων φροντιστηρίων, όπου είχε δυσκολία να συσταθεί τμήμα, λόγω του διαφορετικού μαθησιακού επιπέδου, ώστε να ενταχθούν μαθητές σε ένα τμήμα. Πέρυσι ανταποκρίθηκαν λίγα φροντιστήρια, ενώ ανέφεραν ότι οι ίδιοι οι φροντιστές υλοποιούν άτυπα προγράμματα με μειωμένα δίδακτρα σε ορισμένους μαθητές όταν υπάρχει οικονομική δυσκολία.

Ο κ. Κατσιαούνης έθεσε το ερώτημα της απομάκρυνσης ή μετακίνησης του περίπτερου στην οδό Λαμίας, καθώς έχει πολλά χρόνια να λειτουργήσει και αποτελεί εστία μόλυνσης για την περιοχή.

Στην ερώτηση του κ. Κατσιαούνη για το περίπτερο της οδού Λαμίας, ο κ. Καραχάλιος απάντησε: “όντως έχουν γίνει οι ανάλογες ενέργειες απομάκρυνσης του, καθώς δεν λειτουργεί για πολλά έτη, αλλά δεν συμφωνεί ο εκμεταλλευτής της άδειας. Από μεριάς μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποδείξουμε μια άλλη θέση η οποία θα έχει την σύμφωνη γνώμη της τροχαίας και του εκμεταλλευτή της άδειας με στόχο την μετακίνηση του, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει ο τελευταίος.”

Σε ερώτηση για ενημέρωση του ΔΣ του κ. Αρσενόπουλου, σχετικά με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να πραγματοποιήσει φέτος καρναβάλι στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος απάντησε: “έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις με συλλόγους και επιχειρήσεις της περιοχής ώστε να πραγματοποιηθεί καρναβάλι στην περιοχή το οποίο θα έχει μόνο πεζοπόρα τμήματα. Ο Δήμος θα βοηθήσει στην υλοποίηση του, αλλά τα έξοδα για τον ενδυμασία του κάθε ένα θα επιβαρύνουν τον ίδιο, με αυτό τον τρόπο το καρναβάλι θα έχει συμμετοχικό χαρακτήρα και θα δουλέψουν οι τοπικές βιοτεχνίες της περιοχής. Δημιουργούμε ένα καρναβάλι, όχι για να ανταγωνιστεί του Τυρνάβου, αλλά να γίνει θεσμός και να χαρούν κυρίως τα παιδιά και στην συνέχεια του χρόνου να θεμελιωθεί. Η επιτροπή της εκδήλωσης θα συνεδριάζει κάθε Δευτέρα στις 13:30 το μεσημέρι, η υπεύθυνη της δράσης θα είναι η κα. Μπένου.”

Ο κ. Παπανικολάου έκανε ερώτηση σχετικά με το νερό στο Δενδροχώρι οτι δεν επαρκεί το νερό το οποίο χάνεται στην υδρομάστευση.

Ο Δήμαρχος ανέφερε οτι θα επιλυθεί με τον σχετικό τεχνικό.

Ο κ. Νταφόπουλος αναφέρθηκε στα δοκάρια του γηπέδου του Ευυδρίου οτι έχουν βγει και είναι παρατημένα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Δήμαρχος απάντησε οτι έχουμε κάνει έργα σε όλα τα γήπεδα της επαρχίας (περίφραξη, αποδυτήρια, φώτα, κερκίδες) που έχουν ομάδα. Στο Ευύδριο η ομάδα δεν υπάρχει εδώ και χρόνια. Υπάρχει αρμόδιος πρόεδρος για να μεριμνήσει για το θέμα.

Η κα. Συροπούλου ζήτησε να ενημερωθεί όσο αφορά για το κοινωνικό φαρμακείο – παντοπωλείο αναφέροντας: “μετά το συμβούλιο της 12/09 όπου και ανεξαρτητοποιήθηκα, μια βδομάδα μετά δέχθηκα μια κλήση από υπηρεσιακό υπάλληλο με εντολή Δημάρχου, να παραδώσω τα κλειδιά όπου στεγάζονται οι δυο δομές, τα οποία και παρέδωσα, αυτό σημαίνει οτι έχω παυθεί από τις δυο δομές, θα ήθελα να μάθω τι γίνεται με την αντικατάσταση όσο αφορά την λειτουργία τους.”

Ο Δήμαρχος απάντησε: “Δεν ζήτησα τα κλειδιά του παντοπωλείου ζήτησα τα κλειδιά της ΔΗ.ΚΕ.ΦΑ., τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί από την πρώτη μέρα, το κοινωνικό παντοπωλείο – φαρμακείο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι τέλος του χρόνου, όπου και θα  θα γίνει η αντικατάσταση της κα. Συροπούλου.

Συροπούλου: Σαφώς μου ζητήθηκαν τα κλειδιά της ΔΗ.ΚΕ.ΦΑ. τα οποία και έπρεπε να παραδώσω αλλά μου ζητήθηκαν και τα κλειδιά του παντοπωλείου- Φαρμακείου. Αυτή την στιγμή δεν έχω κλειδιά και δεν έχω πρόσβαση στις κοινωνικές δομές.

Δήμαρχος: “Ας μην το κάνουμε θέμα, τα κλειδιά είναι στην υπηρεσία.”

Τα 15 θέματα ημερήσιας διάταξης τα οποία ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία

1. Λήψη απόφασης για ορισμό Γραμματέα στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Φαρσάλων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Στερέωση και αποκατάσταση του πύργου Καραμίχου στα Φάρσαλα».

2. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργο με τίτλο «Ασφαλτόστρωση Πόλης και Τοπικών Κοινοτήτων».

3. Έγκριση αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2017.

4. Έγκριση τέλεσης ετήσιου μνημόσυνου στην Τ.Κ. Βρυσιών για τους εκτελεσθέντες κατοίκους της, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13.10.1944 και διάθεση πίστωσης.

5. Έγκριση διοργάνωσης εορταστικών εκδηλώσεων, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και διάθεση πίστωσης.

6. Έγκριση διοργάνωσης εκδήλωσης στην πόλη των Φαρσάλων, για την Επέτειο του Πολυτεχνείου και διάθεση πίστωσης.

7. Αντικατάσταση μελών στα Διοικητικά Συμβούλια, Επιτροπών και Ν.Π. με τίτλο: α) Επιτροπή Διαβούλευσης, β) Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και γ) Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού – Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης (Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ.).

8. Γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων επί των μεταβολών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2018-2019.

9. Απόφαση στήριξης στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Φαρσάλων προς το ΥΠ.ΠΕΘ για την κατάργηση του τμήματος Γοχ (Τμήμα Μηχανολογίας Ειδικότητας Οχημάτων της Γ΄ τάξης).

10. Έγκριση τροποποίησης των Α.Δ.Σ. με αριθμό 146 και 158/2017 «περί απασχόλησης μαθητών ΕΠΑ.Σ. και ΕΠΑ.Λ. και καθορισμός ειδικοτήτων.

11. Έγκριση απόδοσης αναδρομικής εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) (πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Τ.Π.Δ.Υ.) λόγω λανθασμένης κατηγοριοποίησης υπαλλήλου του Δήμου σε «παλαιά» ασφαλισμένη και επιστροφή ποσού, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, που αφορά στην απόδοση οφειλών στο πρώην Τ.Π.Δ.Υ. (νυν Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π) για μόνιμη υπάλληλο του Δήμου.

12. Έγκριση μετακίνηση Δημάρχου και δημοτικής αντιπροσωπείας.

13. Έγκριση παράτασης για ένα (1) έτος, μισθώσεων καλλιεργήσιμης δημοτικής έκτασης.

14. Έγκριση ανάκλησης άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών.

15. Έγκριση χορήγησης άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών.