Panama Papers: Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η δολοφονία της Daphne Garuana Galizzia

Η Daphne Caruana Galizia είχε χαρακτηριστεί ως “One Woman Wikileaks” χάρη στις αποκαλύψεις της

Πρώτο θέμα στη διεθνή ειδησεογραφία είναι η δολοφονία της 53χρονης δημοσιογράφου από την Μάλτα που έκανε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα Panama Papers.

Η είδηση της δολοφονίας της προκάλεσε σοκ στη διεθνή δημοσιογραφική οικογένεια και ιδιαίτερα στο χώρο των ερευνητών δημοσιογράφων. Η Daphne Garuana Galizzia, είχε αποκαλύψει την σχέση της κυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέφ Μουσκάτ με το σκάνδαλο των Panama Papers, γεγονός που οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Αφιερώνοντας το πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής του έκδοσής στη δολοφονία της, ο βρετανικός Guardian τονίζει ότι το Politico την είχε αποκαλέσει “One woman Wikileaks”, στην ουσία… “ένα Wikileaks από μόνη της”, θέλοντας να υπογραμμίσει την τεράστια συμβολή της στην αποκάλυψη σκανδάλων χάρη στην έρευνα και την επιμονή της. Η εφημερίδα τονίζει ακόμη ότι η αναγνωσιμότητα του blog της τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσε τη συνδυασμένη αναγνωσιμότητα όλων των εφημερίδων στην Μάλτα. Οπως αναφέρει η Telegraph, μόλις την περασμένη άνοιξη το Politico την είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τους “28 άνδρες και γυναίκες που δονούν την Ευρώπη” λόγω των αποκαλύψεων στις οποίες είχε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα.

Το BBC, επίσης στην ηλεκτρονική του έκδοση, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μάλτας, ο οποίος, αν και παραδέχθηκε ότι η Galizia ήταν μια από τους μεγαλύτερους επικριτές του, χαρακτήρισε “βάρβαρη” τη δολοφονία και δεσμεύθηκε να μην σταματήσει μέχρι να διαλευκανθεί και βρεθούν οι δολοφόνοι της.

Η δημόσια τηλεόραση της Μάλτας TVM αποκάλυψε ότι η Galizia μόλις πριν από δύο εβδομάδες είχε κάνει καταγγελία στην αστυνομία ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της, δίχως ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή στοιχεία.

Η γαλλική Le Monde κάνει αναφορά στην τελευταία της ανάρτηση στο δημοφιλές blog της, λίγες μόνο ώρες πριν από την άνανδρη δολοφονία της, όπου σε ένα ακόμη άρθρο της για τη διαφθορά τόνιζε: “Υπάρχουν παντού μόνο απατεώνες. Η κατάσταση είναι απογοητευτική”…  Στο δημοσίευμά της, η εφμερίδα χαρακτηρίζει την Μαλτέζα δημοσιογράφο “γενναία και αμφιλεγόμενη”. Τονίζει δε ότι με τη δράση και τις αποκαλύψεις της είχε αποκτήσει πλέον εχθρούς ακόμη και στο κόμμα της αντιπολίτευσης το οποίο φαινομενικά στήριζε.

Στην μεγάλη συμβολή της για την αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς στην Μάλτα κάνει λόγο και το αμερικανικό ABC, που επίσης κάνει αναφορές στις καταγγελίες που είχε κάνει πρόσφατα ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της.

Πηγή: news247.gr