Παρουσιάστηκε η τετραετής αρχαιολογική έρευνα της Αρχαίας Σκοτούσσας

Σε μια κατάμεστη, από πολίτες, αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε εχθές, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, ο απολογισμός του αρχαιολογικού έργου που εκπονείται κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην αρχαία Σκοτούσσα από 31μελή επιστημονική ομάδα προερχόμενη από το Πανεπιστήμιο της Μεσίνα της Ιταλίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τον Δήμο Φαρσάλων.

Τέσσερις ανασκαφικές περίοδοι υπήρξαν αρκετές για να αντιληφθούμε ότι η διάρκεια της ύπαρξης αυτής της πόλης στον χρόνο δεν ήταν μονάχα 3 – 4 αιώνες, όπως έως τώρα πιστεύαμε, αλλά ξεκινά στα νεολιθικά χρόνια και την 5η π.Χ. χιλιετία και φθάνει έως τα βυζαντινά χρόνια και τον 13ο μ.Χ. αιώνα»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρχικά, τη συνολική αποτίμηση του έως τώρα εκπονηθέντος έργου και τη μεθοδολογία αυτού, από τους διευθυντές του προγράμματος, Francesco La Torre και Σοφία Καραπάνου.

Ήταν μια εκδήλωση υψηλού επιστημονικού κύρους που έγινε με ενθουσιασμό δεκτή από το πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε.

Την εκδήλωση συντόνισε η Βάσω Κων. Νούλα, ειδική συνεργάτις του Δημάρχου Φαρσάλων, αρχαιολόγος και μέλος του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας που κατά την εναρκτήρια ομιλία της ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε:

«Με χαρά σας καλωσορίζω στην ετήσια εκδήλωση παρουσίασης του αρχαιολογικού έργου που εκπονείται κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Σκοτούσσα.

Συναντιόμαστε για το σκοπό αυτό εδώ, στην πόλη των Φαρσάλων, σε μια ανοιχτή στο ευρύ κοινό παρουσίαση, για δεύτερη φορά. Θυμίζω ότι το 2015 η ανάλογη εκδήλωση έλαβε χώρα στη Σκοτούσσα, και να σας υπενθυμίσω ότι γιορτάζαμε τότε τη φιλοτέχνηση και τοποθέτηση στην πλατεία του χωριού του μνημείου του ολυμπιονίκη Πολυδάμαντα, ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας που επιτέλους υλοποιήθηκε.

Σκοπός της σημερινής, ετήσιας θεσμοθετημένης συνάντησης είναι να παρακολουθήσουμε τα εντυπωσιακά επιστημονικά αποτελέσματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στη Σκοτούσσα, αποτελέσματα, επιτρέψτε μου να πω, αναντίστοιχα μεγάλα του μικρού χρόνου εξέλιξης των ερευνών στον χώρο. Οι αρχαιολογικές έρευνες στη Σκοτούσσα είναι καρπός μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής επιστημονικής συνεργασίας Ιταλών και Ελλήνων αρχαιολόγων, του Πανεπιστημίου της Messina και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που εκπονούνται μέσα σε ένα άριστα δομημένο πλαίσιο. Συμμετέχουν κάθε χρόνο 30 περίπου Ιταλοί από το Πανεπιστήμιο της Messina και 5 Έλληνες αρχαιολόγοι. Η διεύθυνση του προγράμματος ανήκει από κοινού στον καθηγητή κ. Francesco La Torre και στην κ. Σοφία Καραπάνου. Στον Δήμο Φαρσάλων νιώθουμε εξαιρετικά υπερήφανοι διότι δίχως την ουσιαστική, έμπρακτη συμβολή μας, με υλικό και έμψυχο δυναμικό, τούτο το επιστημονικό εγχείρημα δεν θα θεμελιωνόταν, ούτε θα ευδοκιμούσε τόσο σύντομα και αποτελεσματικά. Επιπλέον, ο Δήμος καλύπτει τη στέγαση των μελών της Ιταλικής αποστολής και τα έξοδα σίτισής της, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αντίληψή του για την έννοια της υπεύθυνης και οραματικής πολιτιστικής πολιτικής.”

Ο Βουλευτής νομού Λάρισας κ. Μπαργιώτας ανέφερε χαρακτηριστικά οτι: “πέρυσι ήρθα χωρίς να γνωρίζω κάποιο στοιχείο, φέτος ήρθα για να ακούσω την πρόοδο του ανασκαφικού έργου. Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιστήμονες από την Ιταλία, καθώς και στην εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, όπως και στην δημοτική αρχή που στηρίζει αυτή την πολιτιστική πρωτοβουλία. Εύχομαι να συνεχίσει αυτή η διαδικασία και στα επόμενα χρόνια και να ακούσουμε μεγαλύτερες επιτυχίες και σημαντικά ευρήματα από την Σκοτούσσα Φαρσάλων.”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Απόστολος Μπέμπης έδωσε συγχαρητήρια στους επιστήμονες για το αρχαιολογικό τους έργο και στην δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία ανάδειξης των πολιτιστικών στοιχείων και τόνισε οτι ο πολιτισμός ενώνει και μας δείχνει τον προσανατολισμό τον οποίο θα πρέπει να κατευθυνθούμε, ενώ μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού.

Η Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, στάθηκε ιδιαίτερα, στη σπουδαιότητα του επιστημονικού έργου που γίνεται στην Σκοτούσσα, επαινώντας τους συντελεστές του και από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς, αλλά κυρίως προαναγγέλοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών της δημιουργίας ενός επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στη Σκοτούσσα.

Ο Νίκος Φιλίππου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτούσσας, αναφέρθηκε στην ευγνωμοσύνη του τόπου απέναντι στους αρχαιολόγους και το έργο τους και τόνισε εμφατικά την ξεχωριστή στάση και συμβολή της δημοτικής αρχής, με ό,τι καλύτερο μπορούν να μας προσφέρουν από πλευράς τους, για το μεγάλο ανασκαφικό έργο στο χωριό της Σκοτούσσα και όχι μόνο σε αυτό τον τομέα, ενώ έκανε έκκληση στους κατοικούν να βοηθήσουν σε αυτή την πολιτιστική προσπάθεια η οποία θα αναδείξει την περιοχή, μίλησε για τις πολύτιμες ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους κατοίκους των χωριών γύρω από την Σκοτούσσα. Στη συνέχεια,  απευθύνθηκε στους Ιταλούς αρχαιολόγους στη μητρική τους γλώσσα.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, έκλεισε τον κύκλο των χαιρετισμών της εκδήλωσης ευχαριστώντας με θέρμη τους αρχαιολόγους για το έργο που με αφοσίωση και συχνά, με αυταπάρνηση επιτελούν. Μίλησε για τις βαθιές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί, μεταξύ των κατοίκων του τόπου και των Ιταλών επιστημόνων, στα χωριά Σκοτούσσας, Αγίου Κωνσταντίνου όπου διαμένουν αλλά και των Χαλκιάδων όπου σιτίζονται καθημερινά επί 35 μέρες και ανέφερε οτι ανάλογο έργο επιτελείται στο Ναρθάκι, στη Ζωοδόχος Πηγή και στο Σπήλαιο των Νυμφών,  καθώς συνολικά 100 επιστήμονες κάθε χρόνο παράγουν πλούτο υλικό και πνευματικό για την περιοχή, ενώ κλείνοντας ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Φαρσάλων θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να στηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες που προάγουν τον τόπο υλικά και πνευματικά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πλήθος κόσμου και επίσημων του τόπου.

Η εκδήλωση έκλεισε με εορταστική διάθεση και την προσφορά κερασμάτων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Σκοτούσσας προς τους παρισταμένους.

Ακολουθεί ο κατάλογος των μελών του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας:

Teachers and researchers
1. Gioacchino Francesco La Torre
2. Lorenzo Campagna
3. Fabrizio Mollo
4. Katia Ingoglia
5. Mariangela Puglisi
6.Alessio Toscano Raffa
7. Eugenio Donato
8. Marco Miano
9. Mariacristina Papale
10. Marta Venuti
Doctors
11. Dario Giuffrida
12. Francesco Parrotta
13. Irene Nania
14. Sara Bonanno
15. Dino Alberto Rapisarda
16. Andrea Sottile
17. Eliana Torre
Gratuated Students
18. Greta Crespo
19. Francesco Giuliano
20. Mariano Morganti
21. Maria Maggio
22. Claudia Casella
Undergratuated Students
23. Ornella Cannavò
24. Giorgia Cafeo
25. Donata Giglio
26. Gaetano Molino
27. Gabriele Sorrentini
28. Giacomo Tomasello
29. Monica Piccitto
30. Veronica Russotti
31. Κωνσταντίνος Παντζούρης
32. Κωνσταντίνα Καρπέτη

Σοφία Καραπάνου, Σταυρούλα Σδρόλια, Βάσω Νούλα.