Η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη με 3 εκατ. πρόσφυγες

«Εάν αναβληθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αυτό θα έχει συνέπειες και για τη συμφωνία προσφύγων ΕΕ-Τουρκίας» προειδοποιεί ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Ομέρ Τσελίκ , μέσω της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

«Στην Τουρκία υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Εάν δεν είχαμε συνεργαστεί με την ΕΕ, αυτά τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες θα ήταν τώρα στην Ευρώπη» πρόσθεσε σημειώνοντας πως χωρίς τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, το ξενόφοβο AfD θα είχε ενισχυθεί πολύ περισσότερο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άνοδος των λαϊκιστών θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις μας πιο δύσκολες», εκτίμησε και προειδοποίησε «εάν αναβληθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αυτό θα έχει συνέπειες και για τη συμφωνία προσφύγων ΕΕ-Τουρκίας».

«Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο προσφύγων»

Ο Ομέρ Τσελίκ  υποστήριξε είπε ότι η χώρα του συμβάλλει στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, μειώνοντας έτσι τις εσωτερικές εντάσεις στην Ευρώπη. Αλλά η Τουρκία «δεν είναι στρατόπεδο προσφύγων. Είναι σύμμαχος, με τον οποίο πρέπει να μοιραστεί και η ευημερία και η δημοκρατία. Εάν η Τουρκία δεν θεωρείται σύμμαχος, τότε δεν υπάρχει καμία συνεργασία με κανένα άλλο τρόπο».

Ο Τσελίκ κατηγόρησε μάλιστα την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για τους πρόσφυγες που συνήφθησαν την Άνοιξη του 2016 καθώς η ΕΕ έχει καταβάλει μόνο 810 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία είχε δεσμευτεί να βάσει στην Άγκυρα.

Στην Ευρωβουλή το “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων

Η προειδοποίηση από την Άγκυρα έρχεται λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα αποφασίσει την Τετάρτη εάν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα παγώσουν. Το πάγωμα έχει, ήδη, εγκριθεί από την Ευρωβουλή τον Νοέμβριο του 2016. «Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα κάνει το ίδιο λάθος και πάλι», είπε ο Τσελίκ. Η ψηφοφορία δεν είναι πάντως μια δεσμευτική απόφαση, αλλά μια σαφής πολιτική δήλωση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην προεκλογική της τηλεμαχία με τον Μάρτιν Σουλτς είχε ταχθεί υπέρ του τερματισμού των συνομιλιών με την Τουρκία. «Μέχρι τώρα, μόνο η Αυστρία συμμερίζεται αυτή την άποψη» δήλωσε ο Τσελίκ.

Αναφερόμενος στο θέμα της δημοκρατίας στην Τουρκία σημείωσε ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει για τα θέματα της ελευθερίας του λόγου «αλλά ποτέ κάτω από απειλές». Αν η Ευρώπη θέλει να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «θα πρέπει να ανοίξουμε τα κεφάλαια 23 και 24 των διαπραγματεύσεων, αλλά η χρήση του θέματος αυτού ως απειλή δεν είναι σωστή».

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την Τουρκία, μεταξύ άλλων επειδή η κυβέρνηση συνέλαβε χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους, δικηγόρους και δημοσιογράφους, κρατώντας τους χωρίς δίκη. Μεταξύ αυτών είναι ο ανταποκριτής στην Τουρκία της εφημεριδας Welt Ντενίζ Γιουτσέλ.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. «Εάν η ΕΕ δεν βγει έξω από τα σύνορά της, δεν θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν το μέλλον της και την παγκόσμια δύναμή της και ως εκ τούτου δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολύ χειρότερες κρίσεις», υποστήριξε ο Τσελίκ.

«Έχουμε ιστορική σχέση με τη Ρωσία»

Εκτίμησε, τέλος, ότι η πρόσφατη αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία δεν θα οδηγήσει σε εντάσεις στο ΝΑΤΟ. «Είμαστε σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε και μια ιστορική σχέση με τη Ρωσία», είπε  και συμπλήρωσε πως οι ευρωπαϊκές προτάσεις δεν περιλάμβαναν μεταφορά τεχνολογίας.

«Μας αντιμετώπισαν μόνο ως καταναλωτές. Η σχέση με τη Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ. Θα ήταν ωραίο αν κάποιος από τη Συμμαχία μας πρόσφερε τις ίδιες προϋποθέσεις», κατέληξε ο Τσελίκ.

Πηγή: ant1news.gr