Στα αναγκαία έργα ο δρόμος Λάρισα – Φάρσαλα, στο υπόμνημα που επέδωσε ο Αγοραστός στον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επέδωσε στον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα αναλυτικό υπόμνημα με τα αναγκαία έργα και παρεμβάσεις και ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών

Κ. Αγοραστός: «Για να έχει το συνέδριο αντίκρισμα πρέπει τα λόγια να γίνουν πράξεις, οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, τα προβλήματα να λυθούν, τα έργα να προχωρήσουν».

«Πλέον και άνθρωποι μέσης ηλικίας, οικογενειάρχες, ακολουθούν τους νέους στο δρόμο της ξενιτιάς για να εργαστούν. Καθημερινή μου έγνοια μία: «Δουλειές, δουλειές, δουλειές»

«Δεν δείχνει σοβαρή παρέμβαση και δεν συνιστά λύση να εξαγγέλλονται έργα νερού για τα οποία μόνο οι μελέτες θα χρειαστούν πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν»

«Χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με αυτή την παραλυτική συνθήκη ενός κεντρικού κράτους απαγορεύσεων, με ασφυκτικό έλεγχο επί των πάντων, η χώρα μας δεν μπορεί να υπερβεί την κρίση»

«Δεν μπορεί να βάζουμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους στο ίδιο τσουβάλι. Οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων επί θητείας αιρετής Περιφέρειας αυξήθηκαν στη Θεσσαλία κατά 500%. Προφανώς αυτό δεν το κατάφεραν επιχειρηματίες και παραγωγοί από τον… καναπέ τους»

Λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα της Θεσσαλίας ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να σταματήσει το φαινόμενο της φυγής νέων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων στο εξωτερικό για να εργαστούν ζήτησε από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο.

«Ένας Βρετανός συγγραφέας και σκιτσογράφος, ο Άσλευ Μπρίλιαντ, λέει ότι «οι περισσότεροι αισθάνονται πιο άνετα με παλιά προβλήματα παρά με καινούργιες λύσεις». Εμείς θέλουμε και αξιώνουμε λύσεις, βιώσιμες, οραματικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και έκανε τον απολογισμό του συνεδρίου σημειώνοντας:

Αυτές τις δύο ημέρες έγινε πραγματικά ένας ζωντανός διάλογος στο συνέδριο. Τα πάντα, όμως, στην πολιτική κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Για να έχει, συνεπώς, το συνέδριο αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα, χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια. Τα λόγια να γίνουν πράξεις, οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, τα προβλήματα να λυθούν, τα έργα να προχωρήσουν».

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Θεσσαλία «χτυπήθηκε» από την κρίση, η οποία δυστυχώς έχει αφήσει «βαριά» τη σκιά της σε πολλές οικογένειες. Ακούω πολλές φορές να λέγεται ότι η Θεσσαλία δεν γνώρισε κρίση. Το λένε συνήθως όσοι τύχει να βρεθούν για λίγες ώρες στον τόπο μας και βλέπουν μια αξιοσημείωτη «ζωντάνια» στις πόλεις μας. Αυτή, όμως, είναι η επιμέρους εικόνα. Στον τόπο μας, όπως και σ’ ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει και φτώχεια και δυστυχία και αδικία.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, μάστιγα της εποχής μας κυριολεκτικά, είναι η ανεργία. Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το ποσοστό ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο υψηλό είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης της πλειονότητας των νέων μας. Βεβαίως, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν όλα αυτά τα χρόνια δεν επιτελούνταν αυτό το – κατά κοινή ομολογία – χωρίς ιστορικό προηγούμενο έργο στην Περιφέρειάς μας.

Όμως, ακόμη κι αν το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, κυρίως βέβαια αυτό γίνεται με θέσεις μερικής απασχόλησης ή με χαμηλούς μισθούς, ένας άνεργος παραμένει άνεργος 100%. Αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτή ακριβώς είναι η απόλυτη, η επείγουσα, η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τόσο της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και εμού προσωπικά: Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή σε κάθε Θεσσαλή και κάθε Θεσσαλό.

Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Ούτε απλό είναι ούτε εύκολο. Πολύ περισσότερο που το κεντρικό κράτος έχει και την αρμοδιότητα και τα κονδύλια, με άλλα λόγια τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις πολιτικές για την απασχόληση. Όμως, αυτή είναι η καθημερινή μας έγνοια, αυτός είναι ο στόχος που διαπερνά όλες τις πολιτικές μας. Δουλειές, δουλειές, δουλειές.

Ιδίως όταν ολοένα και περισσότερες νέες και νέοι, με εξαιρετικές σπουδές στην πλειονότητά τους, φεύγουν στα πέρατα της οικουμένης αναζητώντας διέξοδο. Πλέον όμως και άνθρωποι μέσης ηλικίας, οικογενειάρχες, τους ακολουθούν στο δρόμο της ξενιτιάς.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι εκτός από το πολύ μεγάλο κόστος που συνεπάγεται γι’ αυτούς τους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους σε ένα ξένο τόπο, πόσο μεγάλο, δυσβάσταχτο αν όχι τεράστιο, είναι το κόστος και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η Θεσσαλία είναι στην ουσία είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερη αναπτυγμένη τουριστικά περιλαμβάνοντας μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία και τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη χώρα μας, έχει εξαιρετικές μεταποιητικές μονάδες, σημαντικό τομέα υπηρεσιών ιδίως στην υγεία, υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό προσωπικό με αξιόλογο ερευνητικό κέντρο κυρίως στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ.

Η τοπική οικονομία θα έλεγα σε γενικές γραμμές ότι είναι σε φάση μετάβασης προς ένα νέο μοντέλο με βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια και διατηρώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ποιότητα, την παράδοση, την ασύγκριτη γεύση όσον αφορά τα προϊόντα διατροφής. Παντού στη Θεσσαλία, σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, στον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι,  με καινοτόμες ιδέες, με αυτοπεποίθηση, με όραμα για το μέλλον τους και αγάπη για τον τόπο μας.

Οι άνθρωποι, αυτό είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλίας. Όμως, χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορέσουν πραγματικά να μεγαλουργήσουν:

Σύγχρονες υποδομές – με δημόσιο έλεγχο σε όποιες είναι στρατηγικού χαρακτήρα.

Κράτος που να μην είναι εμπόδιο.

Σταθερότητα στην οικονομική – και κυρίως στη φορολογική – πολιτική.

Φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές που όχι μόνο να μην καθιστούν απαγορευτική την δημιουργία και την αύξηση του εισοδήματος αλλά ακριβώς το αντίθετο: να είναι κίνητρο για αύξηση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας.

Ταχεία απονομή δικαιοσύνης.

Επίλυση των προβλημάτων με τις χρήσεις γης και τη χωροταξία – τεράστιο θέμα.

Καθαρούς κανόνες στον ανταγωνισμό.

Το κράτος μας παραμένει όχι μόνο αθηνοκεντρικό αλλά γραφειοκρατικό, πολλές φορές πελατειακό, και κυρίως δυσκίνητο, ενίοτε δε και ακίνητο ή άκαμπτο. Το κεντρικό κράτος παραμένει ένα κράτος απαγορεύσεων, ένα κράτος που ορθώνει εμπόδια, που βρίσκει προβλήματα ακόμη κι εκεί που προωθούνται λύσεις, που θέτει υποχρεώσεις χωρίς να σέβεται δικαιώματα.

Χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με αυτή την παραλυτική συνθήκη ενός κεντρικού κράτους με ασφυκτικό έλεγχο επί των πάντων, η χώρα μας ούτε την κρίση μπορεί να υπερβεί ούτε να χαράξει μια πραγματικά νέα πορεία παραγωγής, προκοπής και κοινωνικής ευημερίας και αλληλεγγύης.

Γνωρίζω και συναντώ καθημερινά αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους και δασεργάτες που μοχθούν, που νύχτα αρχίζουν και νύχτα τελειώνουν. Αδικεί τους αγρότες να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι όταν γίνεται γενικά και αόριστα λόγος για αγρότες του καναπέ.

Γνωρίζω ανθρώπους που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, που τα διαθέτουν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία και τη Ν. Κορέα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων επί θητείας αιρετής Περιφέρειας αυξήθηκαν στη Θεσσαλία κατά 500%. Προφανώς αυτό δεν το κατάφεραν από τον… καναπέ τους.

Υπάρχουν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών – πρότυπο σ’ όλη τη χώρα, έχει γίνει και γίνεται στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία, πολλοί παραγωγοί επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν το κόστος.

Γίνεται επίσης προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται από επιστήμονες εδώ στον τόπο μας, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

Προσπάθειες γίνονται επίσης και για τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό – τα περιθώρια είναι βεβαίως πολύ μεγάλα.

Τι ζητούν κυρίως οι άνθρωποι της παραγωγής;

Ένα αξιόπιστο κράτος:

Αξιόπιστο στις πληρωμές επιδοτήσεων και τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ,

αξιόπιστο στην οικονομική πολιτική, χωρίς να τους παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους η Εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο.

Προσοχή: Οι αγρότες δεν λένε να μην πληρώνουν. Να μην πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και εισφορές δικαίως ζητούν.

Όπως επίσης ζητούν το κόστος παραγωγής να είναι ανάλογο των άλλων κρατών, χωρίς στρεβλώσεις στην αγορά των εφοδίων.

Και επιτέλους, πρέπει να προκηρυχθούν τα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20.

Έχουμε φθάσει στο μέσο του προγράμματος και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει μόνο οι νέοι αγρότες.

Και εδώ βέβαια υπάρχει στρέβλωση: Περίπου 500 είναι οι επιλαχόντες στη Θεσσαλία.

Εμείς ζητήσαμε και το θεωρούμε δίκαιο να ενταχθούν όλοι, όπως ανακοινώσατε κ. πρωθυπουργέ, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πρέπει, όμως, αμέσως να «ανοίξουν» και τα άλλα βασικά μέτρα του ΠΑΑ, όπως τα σχέδια βελτίωσης, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις του LEADER, η 2η προκήρυξη στη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, οι ομάδες παραγωγών, τα γεωργοπεριβαλλοντικά.

Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στην αγροτική οδοποιία ο προϋπολογισμός για τη Θεσσαλία είναι 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο συνεπώς ότι χρειάζεται χρονικό διάστημα μηνών από την ώρα της προκήρυξης μέχρι την ώρα της πληρωμής, πρέπει να προχωρήσουμε με άλματα για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.

Και κυρίως, να προχωρήσει το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη Θεσσαλία.

Η Θεσσαλία ήταν και παραμένει ελλειμματική – λείπουν 450 εκατ. κυβικά μέτρα νερού σε ετήσια βάση. Συνεπώς, το νερό είναι όρος επιβίωσης για τη Θεσσαλία, δεν είναι θέμα… πολυτέλειας, όπως υποστηρίζουν κάποιοι από την ασφάλεια των γραφείων τους στο κέντρο της Αθήνας.

Το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους.

Για μας, μερική μεταφορά νερού που περισσεύει από τον Αχελώο στη Θεσσαλία που το νερό λείπει και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Για να χρησιμοποιήσω και μια γνώστη φράση από το Ευαγγέλιο: Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι.

Για να αντιμετωπισθεί το οξύτατο πρόβλημα χρειάζεται όντως μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων ώστε

-και να αυξηθούν οι ποσότητες νερού στη Θεσσαλία, άρα  μεγάλα έργα Αχελώος, Σμόκοβο, Γυρτώνη, Κάρλα,

-και μικρότερα φράγματα αλλά και καλύτερη διαχείριση με σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού.

Επί των ημερών της αιρετής Περιφέρειας έχουν επενδυθεί περισσότερα από 163 εκατομμύρια ευρώ σε αρδευτικά έργα και παρεμβάσεις, χρειάζονται, όμως, πολύ περισσότερα και γι’ αυτό ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση, κύριε πρωθυπουργέ, ώστε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας από προγράμματα των υπουργείων (αναφέρομαι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το πρόγραμμα των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος) να είναι ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος.

Επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σήμερα, με χωράφια απότιστα, με γεωτρήσεις έως τα 400 μέτρα, με σοβαρά προβλήματα καθίζησης του εδάφους. Άρα, χρειάζονται και λύσεις άμεσης εφαρμογής, όχι μόνο μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα που κι αυτές βέβαια είναι αναγκαίες.

Συνεπώς, το να εξαγγέλλονται σε παρασυσκέψεις ή συζητήσεις καφενείου έργα για τα οποία  μόνο οι μελέτες θα χρειαστούν πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν ή έργα χωρίς να υπάρχει σαφή πρόβλεψη χρηματοδότησης, αυτό δεν δείχνει σοβαρή προσέγγιση, δεν συνιστά σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, δεν είναι λύση.

Η χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος νευραλγικής σημασίας υποδομών είναι απολύτως αναγκαία:

-η ολοκλήρωση της Ε-65 προς τη Λαμία αλλά και του βόρειου τμήματος προς την Εγνατία,

-η ολοκλήρωση των διανομαρχιακών συνδέσεων Λάρισας – Καρδίτσας και Καρδίτσας – Τρικάλων,

-η δρομολόγηση νέων οδικών έργων όπως Καρδίτσα – Άρτα και Καρδίτσα – Καρπενήσι, Λάρισα-Κοζάνη, Λάρισα – Φάρσαλα,

-η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου και η επέκτασή του ως το λιμάνι του Βόλου.

Κεφαλαιώδους σημασίας και για την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έχουν και μια σειρά άλλοι δρόμοι που τους περιγράφουμε αναλυτικά στο υπόμνημα, η βελτίωση του λιμανιού του Βόλου, των αλιευτικών καταφυγίων και των λιμανιών Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου, η αποσαφήνιση του τι μέλλει γενέσθαι με το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας στη Νέα Αγχίαλο – εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει ζήτηση, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι επιλογή η μη αξιοποίησή του.

Στη Θεσσαλία οικονομική ανάπτυξη και περιβάλλον πηγαίνουν χέρι χέρι. Στην περιφέρειά μας άλλωστε λαμβάνει σάρκα και οστά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Είναι ένα έργο υψίστης σπουδαιότητας και πολλαπλής χρησιμότητας περιβαλλοντικής, υδρευτικής, αρδευτικής, τουριστικής, πολιτιστικής.

Τα καλά νέα για το περιβάλλον δεν τελειώνουν στην Κάρλα αφού επιτέλους δρομολογείται η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Μεσοχώρα, ένα έργο ομολογουμένως σωτήριο για το περιβάλλον αφού θα παράγεται «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα κατά 400 χιλ. τόνους ετησίως και να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση ενός νησιού του μεγέθους της Κέρκυρας για ένα χρόνο.

Παράλληλα, είναι ανάσα και για τη ΔΕΗ, που έχει επενδύσει πάνω από 530 εκατομμύρια ευρώ. Το επόμενο βήμα εκ των πραγμάτων είναι και πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη το υδροηλεκτρικό έργο της Συκιάς.

Γενικότερα, πάντως, η Θεσσαλία καταγράφει θετικές επιδόσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερες αυτές οι επιδόσεις καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρά το αρνητικό περιβάλλον. Κι αυτό ισχύει για τις ιδιωτικές επενδύσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητα καθώς το ισχύον πλαίσιο είναι βαρύ, γραφειοκρατικό και είναι τόσο έντονος ο αρνητισμός που συνήθως συναντούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από το κεντρικό κράτος που αρκετοί, ενδεχομένως οι περισσότεροι, εγκαταλείπουν τις προσπάθειες.

Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αναλάβουν οι Περιφέρειες τον τομέα των επενδύσεων στο σύνολό του με το κεντρικό κράτος να περιοριστεί στο ρυθμιστικό-ελεγκτικό του ρόλο. Διότι δεν μπορεί κάποιος στην πλατεία Συντάγματος να γνωρίζει καλύτερα από την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία, ποιος και που μπορεί να επενδύσει κάποιος στη Θεσσαλία.

Μεγάλης σημασίας για τις επιχειρήσεις και την αύξηση των εξαγωγών είναι το εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλία. Η θέση της Περιφέρειας είναι ξεκάθαρη: Να γίνoυν κι ένα και δύο. Με προϋπόθεση, πάντως, να είναι βιώσιμα, λειτουργικά, σύγχρονα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να διαδραματίσουν το ρόλο που μπορούν και πρέπει στη σύγχρονη οικονομία. Άλλα «κουφάρια» ημιτελών κτιρίων και ναυαγισμένα σχέδια η Θεσσαλία δεν αντέχει.

Στον τομέα του τουρισμού η Θεσσαλία είναι ένας προορισμός και για τις τέσσερις εποχές του έτους, με δημοφιλείς και δυναμικά ανερχόμενους προορισμούς, με εντυπωσιακή εναλλαγή βουνού και θάλασσας, με τα πανέμορφα νησιά μας τις Σποράδες, με μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας όπως τα Μετέωρα, με μεγάλη γαστρονομική παράδοση. Τι να πρωτοαναφέρω; Τον Όλυμπο, τη Λίμνη Πλαστήρα, το Πήλιο…

Μπορούμε, όμως, να εμπλουτίσουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό προϊόν με σύγχρονες υποδομές αλλά και αναπτύσσοντας τον θεματικό τουρισμό: Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, Συνεδριακός, Πολιτιστικός, Θρησκευτικός, Αθλητικός Τουρισμός και Τουρισμός Περιπέτειας, Αγροτουρισμός, Γαστρονομικός, Τουρισμός Πόλεων, Οινικός -να αναφέρω ενδεικτικά κάποιους καθώς η λίστα δεν έχει τέλος…

Πολύ μεγάλα είναι τα περιθώρια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Η Θεσσαλία είναι η κατ’ εξοχήν περιφέρεια που μπορεί να δραστηριοποιηθεί σ’ αυτόν τον τομέα καθώς έχει υψηλότατου επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και υπερσύγχρονες υποδομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αυτό που θα καταστήσει, όμως, την Περιφέρεια μας παγκόσμιο κέντρο αναφοράς είναι το Ογκολογικό Κέντρο αδρονικής θεραπείας, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διεθνώς στη μάχη κατά του καρκίνου. Γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα Περιφέρεια και Ιατρική Σχολή είμαστε σε στενή συνεργασία με το ξακουστό κέντρο CERN.

Γενικότερα, στον τομέα της υγείας έχουμε υλοποιήσει ως αιρετή Περιφέρεια 50 έργα συνολικού προϋπολογισμού 57 εκατομμυρίων ευρώ. Η Θεσσαλία έχει σύγχρονες υποδομές και νοσοκομεία με ναυαρχίδα το πανεπιστημιακό από τα καλύτερα στη χώρα, όμως οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολύ μεγάλες και χρειάζονται προσλήψεις αλλά και επαρκή χρηματοδότηση ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα που προκύπτουν συχνά και δεν είναι αντάξια μιας χώρας που θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη.

Η δική μας θέση είναι άλλωστε ότι μια χώρα κρίνεται ανεπτυγμένη όταν οι πλούσιοι είναι αυτοί που προτιμούν τις δημόσιες δομές υγείας κι όχι οι φτωχοί τις ιδιωτικές.

Στον πολιτισμό υλοποιούμε – και χρειαζόμαστε βεβαίως την πιο ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας – ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων και ανάδειξης μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας όπως τα Μετέωρα που ανέφερα, το αρχαίο θέατρο Λάρισας, ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίμηνι – Σέσκλο και πολλά άλλα μνημεία, αρχαία, βυζαντινά και νεώτερα.

Στην παιδεία έχουμε ολοκληρώσει ως αιρετή Περιφέρεια 111 έργα προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, χρειάζεται, όμως, κυρίως προσωπικό και κυρίως να στηριχθούν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ώστε το ερευνητικό τους έργο – που είναι πολυσχιδές – να «κουμπώσει» καλύτερα με την αγορά και την επιχειρηματική κοινότητα.

Επί των ημερών της αιρετής Περιφέρειες έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογηθεί ή υλοποιούνται  πάνω από 1200 έργα συνολικού προϋπολογισμού που θα ξεπεράσει τα 2,2 δις ευρώ, με τα οποία στηρίχθηκε η τοπική οικονομία, δημιουργήθηκαν ή διασώθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.