“Θρίλερ” με την έκδοση του “βασιλιά του bitcoin”

Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Θεσσαλονίκης βρέθηκε και πάλι σήμερα ο Ρώσος που κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος μέσω bitcoin. Την έκδοση του Ρώσου υπηκόου ζητούν τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ, με διαφορετικές κατηγορίες να τον βαραίνουν σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με τη σημερινή δικαστική απόφαση, ο Ρώσος εκδίδεται στη Ρωσία και όχι στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, ως ύποπτος για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων σε bitcoin.

Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε ότι η απόφαση ήταν άδικη και παραβιάζει τους διεθνείς νόμους, ζητώντας προτεραιότητα στην έκδοσή του, καθώς είναι Ρώσος, για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που ήθελε τον ύποπτο να εκδίδεται στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ ο Βίνικ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 55 ετών, με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει να είναι μην περιορίζονται στο ξέπλυμα χρήματος, αλλά και σε παλαιότερα αδικήματα που είχε τελέσει όπως παραβίαση υπολογιστικών συστημάτων με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών (2011).

Η Μόσχα του προσάπτει ελαφρότερες κατηγορίες και ο ίδιος έχει συμφωνήσει στην έκδοσή του στη Ρωσία, παρά το ότι αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Η σημερινή απόφαση κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζει το τοπίο, αφού αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο αποφάσεις και πλήθος άλλων κατηγοριών σε βάρος του αν εκκρεμούν, κάτι που σημαίνει ότι την τελική απόφαση για τον Ρώσο θα λάβει ο Άρειος Πάγος.

Ο Βίνικ συνελήφθη στη Χαλκιδική τον περασμένο Ιούλιο, ενώ έκανε διακοπές μαζί με ακόμα έξι Ρώσους, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν για κυβερνοεγκλημάτα, με σε βάρος τους κατηγορίες που τους έχουν απευθύνει οι ΗΠΑ.

Πηγή: ant1news.gr