“Έκρηξη” στα φέσια του Δημοσίου τον Αύγουστο

Μεγάλη αύξηση καταγράφηκε τον Αύγουστο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Αύγουστο, οι οποίες μετά από πολλούς μήνες αναρριχήθηκαν στα πάνω από 6 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο μόνο καταγράφηκε αύξηση της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των επιστροφών φόρων, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Το σχετικό κονδύλι εκτοξεύτηκε στα 2,114 δισ. ευρώ, από τα 1,521 που ήταν τον Ιούλιο. Συνεπώς, μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που παρέμειναν στο επίπεδο των 3, 912 δισ. ευρώ, ο τελικός λογαριασμός έφτασε στα 6,026 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό από τον Δεκέμβριο του 2012.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου των 2,114 προκύπτουν από:

-Εκκρεμείς επιστροφές από την άμεση φορολογία, που ανήλθαν στα 1,503 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό του Ιουλίου ήταν 963 εκατομμύρια ευρώ.

-Εκκρεμείς επιστροφές από την έμμεση φορολογία που αυξήθηκαν στα 451 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που επίσης είχε να παρατηρηθεί από τα 2012.

-Τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, συνολικού ύψους 3,912 δισ. ευρώ, τα 2,309 δισ. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις των οργανικών κοινωνικής ασφάλισης, το 1,109 εκ των οποίων στον ΕΟΠΥΥ.

Σταϊκούρας: η Κυβέρνηση οδηγεί την πραγματική οικονομία σε «ασφυξία»
Σχολιάζοντας την αύξηση των ληξιπρόθεσμων, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στερεί πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, οδηγώντας την σε ‘ασφυξία’, σημειώνοντας πως εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, η εκταμίευση της υποδόσης από τη δεύτερη αξιολόγηση μετατίθεται για τα τέλη Οκτωβρίου».

 Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου συνεχίζουν να “τραβούν την ανηφόρα”.

Η Κυβέρνηση στερεί έτσι πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, οδηγώντας την σε “ασφυξία”.

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν πλέον τα 6 δις ευρώ, αυξημένες κατά 57% από το τέλος του 2014.

Έτσι, παρά τις εκταμιεύσεις δόσεων που προορίζονται για την εξόφλησή τους, οι οφειλές διογκώνονται, τόσο λόγω ανικανότητας της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους όσο και εξαιτίας της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Εξαιτίας αυτής της αρνητικής εξέλιξης, η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης από την δεύτερη αξιολόγηση, διαθέσιμης για τη χώρα από 1η Σεπτεμβρίου, μετατίθεται για το τέλος Οκτωβρίου.

Είναι σαφές ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν ξέρει και δεν μπορεί να “ρίξει” ρευστότητα στην αγορά.

Βασικός άξονας της οικονομικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ., είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης».

Πηγή: ant1news.gr