Καραχάλιος: Σκοπός μας η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Καραχάλιος στον χαιρετισμό του κατά την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ανέφερε τα εξής:

“Kαλώς ήρθατε στην 12η Γιορτή Χαλβά, ένα θεσμό που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης αδιάλειπτα από το 2005 και ο οποίος αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία αφενός για την προβολή του φημισμένου εδέσματος της πόλης, το οποίο τους τελευταίους δύο τουλάχιστον αιώνες ταξιδεύει το όνομα της πολύ μακρύτερα από τα όριά της, ακόμη και πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας, και αφετέρου για

  • τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,
  • την προώθηση των προϊόντων των τοπικών παραγωγών, καθώς και
  • την ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Αποτελεί με άλλα λόγια ένα εργαλείο χρήσιμο για τη λειτουργία βασικών αξόνων ανάπτυξης του τόπου, της οικονομικής και της πολιτιστικής, καθώς και της δυναμικής πολυεπίπεδης εξωστρέφειας του Δήμου.

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου Φαρσάλων ο άξονας του πολιτισμού είναι κομβικός. Η πρωταρχική αντίληψη επάνω στην οποία δομείται και θωρακίζεται η χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής μας είναι ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να παράγει πλούτο, συμβολικό και υλικό, πολλώ μάλλον δε όταν, όσον αφορά στη γιορτή χαλβά, η συγκεκριμένη πολιτιστική δράση από τη φύση της συνδέεται με ένα ισχυρό κομμάτι της τοπικής οικονομίας.

Δηλώνω ανοιχτά ότι είναι επιλογή μας να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τον Χαλβά Φαρσάλων και στοχευμένα να εργαστούμε για τη συνεχή αναβάθμιση του θεσμού της Γιορτής του στην πόλη. Ήδη από τη στιγμή που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή ο θεσμός εμπλουτίσθηκε με την ένταξη του χορωδιακού και του χορευτικού φεστιβάλ σε αυτόν, ενώ στο πλαίσιό του διοργανώνουμε για πέμπτη φορά Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και για δεύτερη φορά ανοιχτό τουρνουά ατομικού σκακιού.

Συνάμα, η έναρξη της γιορτής έχουμε επιλέξει να συνδυάζεται με την άφιξη στην πόλη της λαμπαδηδρομίας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, μία επιλογή υψηλού συμβολισμού για εμάς, σύμφωνη με την αντίληψή μας για την έννοια του κοινωνικά υπεύθυνου πολίτη.

Η Γιορτή διαρκεί πλέον τρεις ημέρες, γεμάτες από παλμό και δράση.

Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον εμπλουτισμό του θεσμού και για την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξή του στον ετήσιο παραγωγικό – οικονομικό ρυθμό της πόλης.

Ο Δήμος σχεδιάζει με προσοχή τα βήματά του έχοντας επίγνωση πως αυτά επηρεάζουν καθοριστικά και καταλυτικά τη ζωή των κατοίκων.

Θέλουμε μια πόλη και μια ύπαιθρο με παλμό και ποιοτική ανάπτυξη, δημότες συνειδητοποιημένους και σε εγρήγορση, ώστε μέσα από γόνιμες συνέργειες να πορευθούμε και να χτίσουμε ένα μέλλον φωτεινό και ευεπίφορο που να αξίζει στα παιδιά μας.

Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε σταθερά γι’ αυτό!”