Χαρακόπουλος: Ο χαλβάς Φαρσάλων άυλη πολιτιστική κληρονομιά!

«Μπορεί δήμαρχε να πίνω σκέτο τον καφέ, αλλά είμαι γλυκατζής. Θυμάμαι μικρός περιμέναμε πως και πως το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις, στο χωριό μου, για να φάμε χαλβά Φαρσάλων ή το παζάρι της Λάρισας, την “Αγαπούλα 3 Α”. Κι αν έρχονταν ο πατέρας μου για δουλειές στα Φάρσαλα θα μας έφερνε πάντα Φαρσαλινό χαλβα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον σύντομο χαιρετισμό του στη 12η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι η γιορτή έχει πια χαρακτηριστικά θεσμού και συνεχάρη τη δημοτική αρχή για τη διοργάνωση, όπως επίσης, την περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Λάρισας για τη συμβολή τους. Όπως είπε: «δύναμη μας είναι ο πολιτισμός. Και πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μνημεία,  αλλά και η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως τα παραδοσιακά μας προϊόντα, που η διαδικασία παρασκευής τους και τα μυστικά της περνούν από γενιά σε γενιά. Ο ξακουστός σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο -γιατί η φήμη του έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα- χαλβάς των Φαρσάλων είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Θέλω να συγχαρώ τους χαλβαδοποιούς για το ποιοτικό προϊόν που παράγουν, στο οποίο συνεχώς προσδίδουν προστιθέμενη αξία».

Μήνυμα αισιοδοξίας…

Με αφορμή τη συμμετοχή διαφόρων χορευτικών συγκροτημάτων στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής: «χαίρομαι ιδιαίτερα βλέποντας τόσους συλλόγους να συμμετέχουν με χορευτικά στη γιορτή. Καμαρώσαμε το χορευτικό των Ντόπιων, των Μικρασιατών, των Σαρακατσαναίων, των Βλάχων του Ασπροποτάμου, των Αργιθεατών, των Θρακιωτών. Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι είναι ψηφίδες που συναποτελούν το μωσαϊκό αυτού του ευλογημένου τόπου που λέγεται Ελλάδα. Κάθε “φυλή του Ισραήλ” είναι και μια ξεχωριστή ψηφίδα με το δικό της χρώμα και την ιδιαίτερη λάμψη που είναι μοναδική.

Και επιτρέψτε μου ακόμη ένα σχόλιο. Τα δημοτικά τραγούδια που ακούσαμε και οι παραδοσιακοί χοροί που χόρεψαν τα μέλη των συλλόγων, μας στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Μας θυμίζουν ότι αυτός ο λαός έχει βαθιές ρίζες. Πέρασε πολλά στο διάβα των αιώνων και στάθηκε όρθιος. Και σήμερα περνούμε δυσκολίες. Με επιμονή, όμως, και ορθές επιλογές θα τις ξεπεράσουμε. Όπως κάναμε πάντα. Αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας θέλω να στείλω από εδώ, απ’ τη γιορτή χαλβά στα Φάρσαλα».

Στο τέλος της εκδήλωσης επιδόθηκαν αναμνηστικά στους συμμετέχοντες Συλλόγους. Ο κ. Χαρακόπουλος κλήθηκε να επιδώσει αναμνηστικό στην πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου Χαλικίου Ασπροποτάμου κ. Σούλα Δρόσου.