Κόντρες για τη φυγή της Eldorado Gold

Σφοδρές αντιδράσεις και οργισμένη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

Η καναδική εταιρεία που έχει τρία ορυχεία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική αποφάσισε την αναστολή των εργασιών τους και την αποχώρησή της από την Ελλάδα, καταγγέλλοντας πολιτικά εμπόδια και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

«Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κόστη και τον προγραμματισμό της Eldorado και τελικά υπονομεύουν τη δυνατότητά μας να προωθήσουμε αποτελεσματικά την ανάπτυξη και λειτουργία αυτών των περιουσιακών στοιχείων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι, με βάση τα δικά της δεδομένα, δεν υπάρχει κανένα ισχυρό άλλοθι από την εταιρεία ώστε να σταματήσει την επένδυση» πρόσθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας αργότερα στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του  «υπάρχει ένα στοιχείο πυροτεχνήματος από την συγκεκριμένη εταιρεία».

Ο υπουργός εξήγησε ότι «πριν ένα μήνα σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της εταιρείας είχε συμφωνηθεί να υπάρχουν τρία στάδια. Πρώτον, να ολοκληρωθεί άμεσα η προσφυγή στη διαιτησία. Δεύτερον, η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας (όπου και ο βασικός όγκος της επένδυσης της συγκεκριμένης εταιρείας) να είναι πλήρης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου – και τρίτον, η αδειοδότηση της περιοχής των Σκουριών που είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, να ενταχθεί και αυτή στη διαιτησία». Ο κ. Σταθάκης δήλωσε επίσης, ότι η διαιτησία είναι επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου, καθώς οφείλει η Eldorado να φτιάξει εργοστάσιο μετάλλου στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει όφελος και για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προχωρά απολύτως θεσμικά, σεβόμενη απολύτως την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Τέλος, ερωτηθείς για τους εργαζόμενους, δήλωσε ότι πρέπει να απευθυνθούν στην εταιρεία, καθώς «αυτή τη στιγμή δεν έχει άλλοθι από την πλευρά της κυβέρνησης για να προχωρήσει σε απολύσεις» επαναλαμβάνοντας ότι η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας έχει ολοκληρωθεί κατά 100% και απομένουν τα ζητήματα για τα οποία θα αποφανθεί η διαιτησία.

Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμα ότι «είναι αδιανόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μία εταιρεία και ο πρόεδρός της να επιτίθενται στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα της χώρας».

Καρανίκας: Στα τσακίδια Eldorado Gold

Ο Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου, Νίκος Καρανίκας, από την πλευρά του, σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, «πανηγύρισε» για την απόφαση της εταιρείας, κάλεσε τους κατοίκους της Χαλκιδικής να πανηγυρίσουν για αυτήν και «ευχήθηκε» στην Eldorado Gold «να πάει στα τσακίδια και να μην στεριώσει πουθενά».

Τελεσίγραφο της Eldorado μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζορτζ Μπερνς ανέφερε ότι, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας, ότι δεν έχει καλή επικοινωνία με την κυβέρνηση και έδωσε διορία στην κυβέρνηση μέχρι την 21ή Σεπτεμβρίου για την έκδοση των απαραίτητων αδειών λειτουργίας της, διαφορετικά θα αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα.

«Ως συνέπεια της μη έκδοσης αδειών καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία της Eldorado Gold για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας στις 21 Σεπτεμβρίου», είπε ο Τζορτζ Μπερνς τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, «αν γνωρίζαμε τις καθυστερήσεις δεν θα επενδύαμε».

Ο Τζ.Μπερνς από την άλλη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί εκτιμώντας ότι θα υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το αν η εταιρεία θα αποχωρήσει τελικά από τη χώρα.

«Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να σκεφθεί τους χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους ,αλλά και τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα ότι, η Eldorarado Gold έχει συμμορφωθεί απολύτως με τις κείμενες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της και υπογράμμισε πως έχει προχωρήσει και σε εργασίες για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες δεν περιέχονταν στις αρχικές της δεσμεύσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τζανακόπουλος: Δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τελεσίγραφα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας την απόφαση της Eldorado Gold «στάθηκε» στο χρόνο που επέλεξε η εταιρεία για τις ανακοινώσεις, σημειώνοντας ότι είχε προηγηθεί συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και δημοσίευμα που προανήγγειλε την πρόθεσή της.

Ο Δημήτρης Τζανακοπουλος αναφερθείς στην ουσία της υπόθεσης υπογράμμισε πως η εταιρεία υπέβαλλε σε μια τεχνική μελέτη και δεν έδωσε συμπληρωματικά στοιχεία στο υπουργείο όταν ζητήθηκαν με αποτέλεσμα το υπουργείο κινήθηκε προς τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας. Μάλιστα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε αιχμές για την στάση της εταιρείας πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαιτησίας, «είναι η 3η φορά που η εταιρεία προαναγγέλλει το τέλος των επενδυτικών της δραστηριοτήτων» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Επικρατείας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία έθεσε ένα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, «δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τελεσίγραφα, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στη βάση της νομοθεσίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Καρανίκα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε « μου κάνει εντύπωση που με καλείτε να σχολιάσω την τοποθέτηση Καρανίκα και όχι την αποικιακή αυθάδεια της εταιρείας» .

Eldorado Gold: γιατί αναστέλλουμε την επένδυση

Σύμφωνα με την εταιρεία οι λόγοι που την ώθησαν να αναστείλει την επένδυση είναι:

-Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα

-Εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων

-Η μη έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του Περάματος

-Η δήλωση της Κυβέρνησης ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καναδική εταιρεία, απασχολεί 2.400 εργαζόμενους, ενώ στον σχεδιασμό και μετά την πλήρη εξέλιξη του έργου θα γίνονταν επιπλέον 1.200  προσλήψεις εργαζομένων.

Η El Dorado είχε δώσει τι το 2012, 2δις δολάρια για την εξαγορά των μεταλλείων Κασσάνδρας ενώ έκανε ακόμη 1δις επενδύσεις. Εάν η επένδυση προχωρούσε είχε σχεδιάσει να δαπανήσει ακόμη 1 δις δολάρια, ενώ στην τοπική κοινωνία για προμήθειες υπηρεσιών και αγαθών είχε ξοδέψει 610εκ. ευρώ.

Τσακαλώτος: θέλουμε επενδύσεις αλλά με κανόνες

Ευθύνες στη ΝΔ ότι υποκίνησε την Eldorado στην απόφαση της να αποχωρήσει από την επένδυση στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, επέρριψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Προσπάθησε η ΝΔ σε συνεργασία με την εταιρία να δημιουργήσει πρόβλημα μετά τη ΔΕΘ», είπε ο κ. Τσακαλώτος και δήλωσε πως τον κάλυψε η ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. «Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν ανακοίνωσε επενδύσεις, αλλά το πώς τις οργανώνουμε, το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν και τη στρατηγική τους», πρόσθεσε και τόνισε πως κάθε επένδυση πρέπει να γίνεται με κανόνες.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του για τη Siemens,κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει εάν και ο ίδιος θα πανηγυρίσει το κλείσιμο των Μεταλλείων της Χαλκιδικής και εάν είναι για τα τσακίδια οι εργαζόμενοι, όπως είπε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας. «Ο κ. Καρανίκας είπε στα τσακίδια όσα είπε ο κ. Τσίπρας», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Σκουρλέτης: Αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νυν Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, από την άλλη, έκανε λόγο για «αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα».

«Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο»,  δήλωσε στον Alpha FM ο Υπουργός Εσωτερικών.

Όπως είπε η αποχώρηση της καναδικής εταιρείας αποτελεί μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και υπάρχει μία πολιτική διάσταση, λόγω του ότι το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολιτική παιχνίδια μιας κυνικής κυβέρνησης

«Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα, 1.200 εργαζόμενοι της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι που η εταιρία σχεδίαζε να προσλάβει χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση με αποτέλεσμα η εταιρία να αναστείλει τελικά τις εργασίες της» δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,επισημαίνοντας ότι «η Κυβέρνηση με τον γνωστό κυνισμό της παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους, ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλα όσα γίνονται στέλνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές. «Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων. Καλώ την κυβέρνηση, έστω και τώρα να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλλει τη στάση της».

«Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα… Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες και πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και δεν θα κινδυνεύσει ο τουρισμός της Χαλκιδικής, ότι οι επιφανειακές εξορύξεις, η καταστροφή των δασών δεν θα υπάρξουν τότε θα ήμουν ευτυχής… Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα… Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση» δήλωσε και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μαξίμου: ο Μητσοτάκης “δρομολόγησε” την φυγή της Eldorado Gold

Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει το Μαξίμου, ονοματίζοντας τον ως ….ενορχηστρωτή των κινήσεων της Eldorado Gold, η οποία ανακοίνωσε – μια ημέρα μετά την συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ – ότι αναστέλλει τις επενδύσεις της στα μεταλλεία χρυσού στην Ελλάδα και αποχωρεί από την χώρα μας.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ δε θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62. Ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασε το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση και από το οποίο μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2017 έχουν εισρεύσει 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».

Φώφη Γεννηματά: Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης το βάζουν στα πόδια οι επενδυτές

«Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι αναστέλλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

«Δυόμιση χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει… μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα. Καλούμε την ύστατη στιγμή την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό, Γιώργο Σταθάκης, να απαντήσει αν υπάρχει διαφωνία ή συμφωνία με τους επενδυτές για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Αν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο

«Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας την απόφαση της Eldorado Gold για αναστολή των εργασιών της στην Ελλάδα.

«Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα. Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μαντάς: Κίνηση επιθετικής στρατηγικής

Ως «σήμα επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης και τελικής διαπραγμάτευσης» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς την ανακοίνωση της Eldorado Gold για την επένδυσή της και την αναστολή λειτουργίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κίνηση.

«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» σημείωσε ο κ. Μαντάς και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα τους κράτους».

ΣΕΒ για Eldorado Gold και επενδύσεις: είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα!

«Η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει επ’ αόριστο τις επενδύσεις της στην Ελλάδα λόγω των πολλών γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων που έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια, δίνει τον τόνο ως προς το δέον γενέσθαι στη χώρα μας. Οι σωστές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ περί της αναγκαίας στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας επιβάλλεται να συνοδεύονται και από αντίστοιχες πράξεις. Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα, ώστε να μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum που σταδιακά ξαναχτίζεται γύρω από την Ελληνική οικονομία» τονίζεται στο Μηνιαίο Δελτίο του ΣΕΒ.

Κομισιόν: κρίσιμη για την Ελλάδα η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος

Η εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, είναι το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αναστολή των επενδύσεων της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold στην Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση της Eldorado Golds από την Ελλάδα, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, απάντησε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μείωση της ανεργίας.

Πηγή: ant1news.gr