“Έλεγχοι για την ανίχνευση παρουσίας της ουσίας fipronil (φιπρονίλη) σε αυγά και κρέας πουλερικών»

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο προστασίας του καταναλωτικού κοινού, σχετικά με την παρουσία της ουσίας φιπρονίλη σε αυγά και κρέας πουλερικών και προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που συνεπάγονται για τη Δημόσια Υγεία, ενημερώνει για τις ακόλουθες ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, σε συνδυασμό με αντίστοιχες ενέργειες του ΕΦΕΤ:

1. Το σκεύασμα «Dega 16» δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Επίσης, δεν κυκλοφορεί κανένα κτηνιατρικό φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο περιέχει την ουσία fipronil και μπορεί να χρησιμοποιείται σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Άλλα σκευάσματα που περιέχουν φιπρονίλη και προορίζονται για ζώα συντροφιάς καθώς και ορισμένα βιοκτόνα για εξωτερικούς χώρους δεν χρησιμοποιούνται στην πτηνοτροφία λόγω της μορφής τους (γέλη, υγρό έγχυσης, spot on, spray).

2. Διενέργεια ελέγχων σε δείγματα αυγών και κρέατος πουλερικών στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων, για την ανίχνευση παρουσίας της ουσίας φιπρονίλη.

3. Έλεγχοι κατά την εισαγωγή από Τρίτες Χώρες.
Ενισχύονται οι έλεγχοι αυγών και των προϊόντων αυτών κατά την εισαγωγή στους Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Έλεγχου (Σ.Υ.Κ.Ε).