Μαύρη επέτειος: 18 χρόνια από το φονικό σεισμό της Αθήνας

Ακριβώς 18 χρόνια πριν, στις 7 Σεπτεμβρίου και όταν οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 14:57 ολόκληρη η Αθήνα σείστηκε συθέμελα από τον ισχυρότερο και φονικότερο σεισμό των τελευταίων χρόνων.

Είχε προηγηθεί ένας υπόκωφος θόρυβος που προμήνυε τα όσα μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα θα συνέβαιναν. Η γη άρχισε να σείεται, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε αυτόματα, και δεκάδες κτίρια άρχισαν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.

Η ένταση του σεισμού ήταν 5,9 Ρίχτερ και ήταν τόσο καταστροφικός αφού το εστιακό του βάθος ήταν πολύ μικρό από 9 έως 14 χιλιόμετρα.

Ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 χρόνων άφησε πίσω του 143 νεκρούς, τουλάχιστον 700 τραυματίες, 40.000 άστεγες οικογένειες και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκλονιστικές προσπάθειες των ανδρών διάσωσης της ΕΜΑΚ και συνεργεία από δεκάδες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν, έψαχναν νυχθημερόν για μια ένδειξη ζωής στα συντρίμμια.

Δεκάδες άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, πολλές συγκινητικές ιστορίες ανθρωπιάς και ηρωισμού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας -όπως εκείνη του πατέρα που προστάτευε με το σώμα του τα παιδιά του και τα έσωσε, αλλά ξεψύχησε όταν τους βρήκε η ΕΜΑΚ- και πολλές οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος.

 

 

Πηγή: ant1news.gr