Ποια είναι η “εθνική τηλεπαρουσιάστρια” της Βορείου Κορέας;

Είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη παρουσιάστρια ειδήσεων παγκοσμίως. Στα 74 χρόνια της, η Ρι Τσουν Χι έχει αναδειχθεί σε “εθνική τηλεπαρουσιάστρια” της Βορείου Κορέας, έχοντας μεταδώσει σε έκτακτα δελτία τις πυρηνικές δοκιμές του Κιμ Γιονγκ Ουν, τον θάνατο του πατέρα του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ακόμη και τον θάνατο του παππού του, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, μονοπωλεί την ενημέρωση (ή αν προτιμάτε την προπαγάνδα) στη Βόρεια Κορέα. Από ηθοποιός έγινε τηλεπαρουσιάστρια το 1971 όταν βγήκε στον αέρα η δημόσια τηλεόραση KCTV.

Αν και αποσύρθηκε το 2012, ο Κιμ Γιονγκ Ουν την επανέφερε στην ενεργό δράση και πλέον κάθε φορά που εμφανίζεται η “κυρία με τα ροζ” σε έκτακτο δελτίο, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με τρόμο.

«Ξέρω ότι αν συμβεί κάτι σοβαρό στη Βόρεια Κορέα, αυτή θα βγει να το πει», λέει ένας κάτοικος του Τόκιο, ο Σακότα Μασάσι, στην κάμερα του Reuters.

Ο Αν Τσαν Ιλ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος λιποτάκτησε πριν από μερικά χρόνια στη Νότια Κορέα, εξηγεί πως επί χρόνια η Ρι Τσουν Χι υπήρξε η “φωνή” του ιστορικού ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ. «Δεν υπάρχει κανείς άλλος που να μιλάει με τέτοια ευφράδεια και με φωνή που να μαγνητίζει όπως η δική της», παραδέχεται.

Σύμφωνα με τον δρ. Βίκτορ Τσα, καθηγητή ασιατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, δεν είναι τυχαίο ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν την έβγαλε από τη …ναφθαλίνη. «Είναι ένδειξη πως θέλει να επιστρέψει στην σκληροπυρηνική ιδεολογία του παππού του», υποστηρίζει.

Πηγή: ant1news.gr