Θερινός κινηματογράφος στα Φάρσαλα – Πολιτιστικός Αύγουστος 2017

Με επιτυχία ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Πολιτιστικός  Αύγουστος 2017» που οργανώνει ο  Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ). Πλούσιο σε εκδηλώσεις το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει για δεύτερη χρονιά και θερινό κινηματογράφο σε  ένα τριήμερο θερινών προβολών  αφιερωμένο στο «Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο» με βραβευμένες ταινίες σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών. Πριν την έναρξη προβολής των ταινιών θα προβάλεται βίντεο της Σωτηρίας Αρμπούτη με τίτλο: «Φώτα; Μοτέρ; Φάρσαλα πάμε!» με αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες όπου γίνονται αναφορές στα Φάρσαλα.

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φάρσαλα – Πάρκο Πολιτιστικού Κέντρου

Έναρξη προβολών  9.30 μμ

Αφιέρωμα στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο

Τρίτη 8 Αυγούστου

« Η χορωδία του Χαρίτωνα»  Κωμωδία

Ελληνική παραγωγή του 2005
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παίζουν: Γιώργος Χωραφάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Ακύλας Καραζήσης, Στέφανος Καραντινάκης, Χρήστος Στέργιογλου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Πιατάς, Υβόννη Μαλτέζου
Η πρωτότυπη κωμωδία του Γρηγόρη Καραντινάκη είναι μία ωδή στην εποχή της αθωότητας και στην ελληνική επαρχία του ’60. Μία ωδή στις χαρές και στους χυμούς της ζωής.

Υπόθεση: Άνοιξη του ’68. Μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να συγκλονίζεται από το γαλλικό Μάη, αλλά στην Ελλάδα  το  καθεστώς των συνταγματαρχών έχει εδραιωθεί για τα καλά. Στη  στρατοκρατούμενη  Ελλάδα, λοιπόν, μια μικρή επαρχιακή πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Όλοι  ζουν στο  ρυθμό του Ετήσιου Διαγωνισμού Χορωδιών της περιοχής που εδώ και 50 χρόνια αποτελεί το επίκεντρο της ζωής στην πόλη. Ο  χαρισματικός γυμνασιάρχης  Χαρίτων (Γιώργος Χωραφάς) καθοδηγεί με τον δικό του μαγικό τρόπο τη σχολική χορωδία. Ενώ  όλη η  πόλη ετοιμάζεται για τη μουσική Ολυμπιάδα της, φτάνει ένας νέος φιλόδοξος στρατιωτικός διοικητής, ο ταγματάρχης Δημητρίου (Ακύλλας Καραζήσης) για να επαναφέρει στην «τάξη και την ασφάλεια» τους κατοίκους. Ο  ερχομός  του στην πόλη σηματοδοτεί την έναρξη μιας αλυσίδας γεγονότων τόσο δραματικών όσο και διασκεδαστικών, καθώς αναπόφευκτα ανάμεσα στους δύο άντρες κλιμακώνεται μια σύγκρουση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η… Ωραία Ελένη (Μαρία Ναυπλιώτου), η όμορφη μαθηματικός του Γυμνασίου, το μπιλιάρδο και βέβαια η μουσική…  Διάρκεια:  112΄

Βραβεία & διακρίσεις

Η ταινία έλαβε τις ακόλουθες διακρίσεις στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης 2005:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Κρατικά Βραβεία Ποιότητας 2005)
Βραβείο Καλύτερης Ηχοληψίας (Κρατικά Βραβεία Ποιότητας 2005)
Βραβείο Κοινού, 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2005
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας 2006:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Βραβείο Σκηνοθεσίας (Γρηγόρης Καραντινάκης)
Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Μαρία Ναυπλιώτου

Τετάρτη  9 Αυγούστου

« El Greco» – Εποχής, Βιογραφία

El Greco (στα ελληνικά Ελ Γκρέκο)  Ελληνική   ιστορική ταινία   διεθνούς   παραγωγής (2007). Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής – Σενάριο: Τζάκι Παβλένκο, Γιάννης Σμαραγδής – Πρωταγωνιστές : Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκης Λαζόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Λάγια Μαρούλ , Σωτήρης  Μουστάκας

Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου

Υπόθεση: Η ταινία μας μεταφέρει στο 16ο αιώνα με αφετηρία την Κρήτη, στη Βενετία ως το Τολέδο της Ισπανίας, ακολουθώντας την περιπετειώδη αναζήτηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο για ελευθερία και έρωτα. Εκείνη την εποχή η Κρήτη, η ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου, βρίσκεται υπό την κατοχή των Ενετών. Ο πατέρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου είναι αντάρτης και μάχεται τους κατακτητές, ενώ ο νεαρός καλλιτέχνης απολαμβάνει ήδη μεγάλη φήμη και επιτυχία. Μαζί με το στενό του φίλο Νικολό, που τον συνοδεύει παντού και τον προστατεύει, ο Γκρέκο θα βρεθεί στη Βενετία, ακολουθώντας την πανέμορφη Φραντζέσκα ντα Ρίμι. Εκεί θα θητεύσει στο εργαστήριο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης Τιτσιάνο, ενώ θα γνωρίσει τον Ισπανό ιδεαλιστή ιερωμένο Νίνο ντε Γκεβάρα, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή του. Ο Γκεβάρα γοητεύεται από το ταλέντο του Έλληνα ζωγράφου και τον θαυμάζει, αν και διαφωνεί με την ιδιότυπη στάση του σε ό,τι αφορά στην τέχνη και στο Θεό. Οι δυο τους αναπτύσσουν μια ξεχωριστή φιλία. Φθάνοντας στην Ισπανία, ο Θεοτοκόπουλος κατακτά παγκόσμια φήμη ως καλλιτέχνης, ενώ βρίσκει το μεγάλο έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο της Χερόνιμα. Αποκτά ισχυρούς φίλους και είναι ευτυχισμένος που εργάζεται στην Ισπανία, ως τη στιγμή που θα δεχτεί το πρώτο χτύπημα της μοίρας. Μέσα στη δυστυχία του, θα ξανασυναντηθεί με ένα αγαπημένο πρόσωπο από το παρελθόν: τον Νίνο ντε Γκεβάρα, ο οποίος τώρα πια είναι Μέγας Ιεροεξεταστής και στέλνει τους «αιρετικούς» στην πυρά. Η μετάλλαξη του φίλου του σοκάρει τον Γκρέκο, ενώ το συγκλονιστικό θέαμα των ανθρώπων στην πυρά τον ωθεί να απεικονίσει με σχεδόν υπερφυσικό τρόπο την ψυχή των αθώων, κάνοντάς τους να φαίνονται άγιοι. Αυτό εξοργίζει τον Γκεβάρα.

Στη μάχη που θα διεξαχθεί ανάμεσά τους, το φως πολεμά το σκοτάδι. Τα όπλα του Γκεβάρα είναι η εξουσία και ο θάνατος, ενώ ο Γκρέκο προτάσσει τους πίνακές του, το φως και τις αξίες του ανυπότακτου κρητικού πολιτισμού που τον γέννησε. Διάρκεια:  119΄

Πληροφορίες για  την  ταινία

Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή είναι βασισμένη στο βιβλίο «El Greco -Ο Ζωγράφος του Θεού» του Δημήτρη  Σιατόπουλου, αφηγείται την επική ιστορία του διασημότερου Κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης, του ασυμβίβαστου δημιουργού και υπερασπιστή της ελευθερίας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστότερου σε όλο τον κόσμο ως Ελ Γκρέκο.
Για την ταινία εργάστηκαν πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι συντελεστές, καθώς το καστ είναι διεθνές, ενώ συμπαραγωγοί είναι ο Ισπανός Ραϊμόν Μασλόρενς και ο Ούγγρος Ντένες Τζέκερες.
Γυρίσματα έγιναν στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Ισπανία και τη Βενετία. Μεταξύ των Ελλήνων ηθοποιών που λαμβάνουν μέρος στην ταινία συγκαταλέγονται ο Λάκης Λαζόπουλος, που υποδύεται τον αφοσιωμένο φίλο του Ελ Γκρέκο, Νικολό, αλλά και ο Σωτήρης Μουστάκας στην τελευταία του εμφάνιση πριν πεθάνει, στο ρόλο του ζωγράφου Τιτσιάνο, δασκάλου του Ελ Γκρέκο, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Νικ Άσντον.

Πέμπτη 10 Αυγούστου

«Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων»  – Ηθογραφική Κωμωδία

Ελληνική παραγωγή (1999). Η ταινία σκηνοθετήθηκε από το Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος έγραψε και το σενάριο, ενώ ανέλαβε και την παραγωγή της ταινίας μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ1. Πρόκειται για  μία  ηθογραφική  ταινία  εποχής. Παίζουν: Αγγελική Μαλάντη, Άγγελος Πανελαράς, Τάκης Αγορής, Γιάννης Τσουμπαριώτης, Στέλιος Μακριάς, Παναγιώτης Λούρος, Ηλίας  Πετροπουλέας, Δημήτρης Αυγουστίδης κ.α.

Υπόθεση: Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Θολοποτάμι της Χίου το 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο τον διορισμό αντικαταστάτη. Κανείς αγροφύλακας, όμως, δεν δέχεται τη θέση, λόγω της κακής φήμης του χωριού και του πρόσφατου θανάτου του προηγούμενου αγροφύλακα, ο οποίος συνέβη μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας. Τελικά η κοινότητα επανέρχεται, προσφέροντας ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για τον αγροφύλακα που θα παρέβλεπε τα παραπάνω και θα δεχόταν τη θέση. Μετά την εξέλιξη αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των αγροφυλάκων και η θέση δεν αργεί να πληρωθεί. Γρήγορα όμως ο αγρονόμος θα αναγκαστεί να αποσύρει τον αγροφύλακα, αφού αδυνατεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του, και το ίδιο θα συμβεί και για τους τρεις διαδόχους του. Καθένας από τους τέσσερις αγροφύλακες αντιστοιχεί σε μία εποχή του χρόνου, η οποία ταυτίζεται και με τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο χωριό, καθώς και με το χαρακτηριστικό γνώρισμα-αδυναμία του αντίστοιχου αγροφύλακα (καλοκαίρι-οκνηρία, χειμώνας-χαρτοπαιξία, άνοιξη-έρωτας). Διάρκεια:  178΄

Μουσική επένδυση: Με αφορμή τον συνδυασμό των τεσσάρων αγροφυλάκων με τις τέσσερις εποχές του χρόνου η ταινία πλαισιώνεται με τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι. Ακούγονται επίσης κομμάτια από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Στέλιου Καζαντζίδη.

Διακρίσεις: Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το ΓΔ κρατικό βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και το βραβείο FIPRESCI. Έλαβε επίσης τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ συμμετείχε και σε πολλά ακόμη διεθνή Φεστιβάλ.

Η είσοδος είναι  ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Σφαίρα 101,6fm & 90,7fm – Εφημερίδα ΝΕΑ ΦΑΡΣΑΛΑ –  Ράδιο Στορκ 89,8fm – ifarsala