Πρεμιέρα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Περισσότερες από 70 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία της πλατφόρμας η οποία ενεργοποιήθηκε σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου

Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε, εγκαινιάζοντας την πλατφόρμα, ότι πρόκειται για σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε: «την πλατφόρμα μπορούν να την αξιοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να μπει τέλος στην υπερχρέωση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών κι όλα αυτά ξεκινούν σήμερα..»

Ο ίδιος σημείωσε ότι τον Μάιο ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και σε τρεις μήνες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος. «Αυτή την δέσμευση υλοποιούμε σήμερα, παρά τις κριτικές και τις αρνητικές προβλέψεις κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Παπαδημητρίου συνέχισε ότι ο μηχανισμός θα συμβάλλει στα ανείσπρακτα χρέη του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και θα βοηθήσει ιδιαιτέρα τις τράπεζες που έχουν δεσμευτικούς στόχους για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, τους τελευταίους μήνες κινούνται πτωτικά «ωστόσο η μείωση θα πρέπει να επιταχυνθεί ώστε στο τέλος του 2019 να γίνουν ρυθμίσεις σε περίπου 17 δις ευρώ ονομαστικής αξίας μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων»

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση» είπε ο υπουργός.

Πως λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεκίνησε σήμερα στις 9.00 το πρωί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα (μέσω της υπερ-σύνδεσης που υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό.

Ο επιχειρηματίας θα μπορεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με του κωδικούς του Taxis, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα χρέη του. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, ο οποίος αναλαμβάνει -κατόπιν ελέγχων- να καλέσει όλους αυτούς, στους οποίους η επιχείρηση χρωστάει, να βρουν μία λύση για το πώς θα διαχειριστούν τα χρέη.

Για μία μικρή επιχείρηση, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μία μεγάλη έως και 10 μήνες.

Δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις, είτε θα τις πληρούν μέχρι τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός.

Η προϋπόθεση για μία κερδοφόρο χρήση την τελευταία τριετία είναι η μοναδική απαίτηση του νόμου για να αποδείξει κανείς ότι νοείται η επιχείρηση ως βιώσιμη.

Δείτε εδώ οδηγίες