«Κύμα» ξένων επενδύσεων σε ελληνικές startups

Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί συνολικά από το 2010 μέχρι το 2016 σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, που κατά κύριο λόγο κατασκευάζουν τεχνολογικά προϊόντα και διατηρούν το βασικό μέρος της βάσης των εργαζομένων τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το marathon venture capital, ο ρυθμός των επενδύσεων από το 2010 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ειδικότερα, από ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επενδύσεων, κυρίως από το Openfund, που έφτανε το πολύ τις 10 επενδύσεις τον χρόνο από το 2010 μέχρι το 2012, η αγορά αυξήθηκε και ξεπέρασε τις 40 επενδύσεις τον χρόνο από το 2013 μέχρι το 2016, με 137 εταιρείες να λαμβάνουν συνολικά 214 γύρους επενδύσεων. Μεγάλο μέρος αυτής της εισροής κεφαλαίου μπορεί να αποδοθεί στο ελληνικό κράτος, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο στήριξε τέσσερα τεχνολογικά ταμεία μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie το 2013. Συνολικά τα τοπικά ταμεία, οι επιχειρηματικοί άγγελοι (business angels), αλλά και διεθνή επενδυτικά funds συμμετείχαν στους επενδυτικούς γύρους για τις ελληνικές startups. Ειδικότερα, τα διεθνή επενδυτικά funds από το 2013 μέχρι το 2016 πρωτοστατούν στους επενδυτικούς γύρους. Όπως τονίζουν τα στελέχη του marathon, αυτό υποδηλώνει ότι αναμένονται περισσότερες επενδύσεις από διεθνείς παίκτες καθώς περισσότερες εταιρείες ωριμάζουν.

H εξαγορά της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας BugSense από την αμερικανική Splunk στο τέλος του 2013 με αρχές του 2014 ήταν ο σταθμός για την κοινότητα των τεχνολογικών ελληνικών νεοφυών εταιρειών. Τα ελληνικά μυαλά είναι ελκυστικά και μπορούν να γράψουν τη δική τους ιστορία στο διεθνοποιημένο και ψηφιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Έτσι, λοιπόν, αρκετές εταιρείες ακολούθησαν την εξαγορά της Bugsense το 2013. Ακόμα, βέβαια, ο ρυθμός εξαγορών είναι ήπιος, αλλά αξιοσημείωτος μιας και από το μηδέν το 2010 η χώρα έφτασε το 2016 στις έξι εξαγορές νεοφυών εταιρειών, ενώ στο α’ εξάμηνο του 2017 έχουν καταγραφεί τρεις επιπλέον εξαγορές.

Και όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι του χώρου, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε πολύ δρόμο για να ωριμάσει η ελληνική αγορά και να βοηθήσει τους φιλόδοξους ιδρυτές και τις υποσχόμενες εταιρείες τους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Είμαστε, όμως, σίγουροι πως περισσότερες και μεγαλύτερες εξαγορές είναι βέβαιο ότι θα συμβούν».

Και συμπληρώνουν λέγοντας πως «το Equifund, η νέα πρωτοβουλία του ελληνικού Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, αναμένεται να ανοίξει περισσότερα νέα κονδύλια αργότερα φέτος.

Ως αποτέλεσμα, προβλέπουμε ότι η επενδυτική δραστηριότητα σε αρχικό στάδιο θα αυξηθεί 2-3 φορές. Πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε 100 γύρους επενδύσεων ετησίως, ακολουθούμενους από τη συμμετοχή περισσότερων διεθνών κεφαλαίων και έναν ταχέως αυξανόμενο αριθμό εξαγορών».

Εξαγορά της Quizdom από γερμανικό όμιλο

Στον γερμανικό όμιλο friends4media Group ανήκει πλέον η ελληνική νεοφυής εταιρεία δημιουργίας ψηφιακών παιχνιδιών γνώσεων Quizdom. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2014 και το Quizdom είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή παιχνιδιού γνώσης στην Ελλάδα με περισσότερους από δύο εκατομμύρια χρήστες. Το 2016 το Quizdom συγκέντρωσε πάνω από 1.700.000 χρήστες και εμφανίστηκε ως prime-time show στην τηλεόραση, λανσάροντας ένα νέο παιχνίδι σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Eageron.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της Quizdom, η νέα εφαρμογή «Echelon 2D», διατίθεται δωρεάν σε συσκευές Android και iOS. Είναι εμπνευσμένη από κλασικό παιχνίδι Arcade και απαιτεί γρήγορη δράση και έξυπνη στρατηγική. «Το Echelon 2D θυμίζει τα πρώτα παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε στη δεκαετία του 1990 και θα φέρει ωραίες αναμνήσεις στους έμπειρους παίκτες, καθώς και μεγάλο ενδιαφέρον στους καινούριους – για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι». Η συνεργασία αυτή ήταν καινοτομία, ως η πρώτη συνεργασία ελληνικής και γερμανικής εταιρείας εφαρμογών για κινητά. Το παιχνίδι είναι στα αγγλικά και απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά.