Τσελέντης: τσουνάμι 70 εκατοστών από τον σεισμό στην Κω

«Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου. Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή και στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, χαρακτήρισε «απόλυτα φυσιολογική» τη μετασεισμική ακολουθία.

«Το γεγονός όμως ότι ο μετασεισμός 5.1R είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, «κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για τον κυρίως σεισμό αλλά πριν φτάσουμε σε τελικά συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθήσουμε για λίγα 24ωρα την εξέλιξη του φαινομένου και την χωρική κατανομή των μετασεισμών.

Είναι 100% σίγουρο ότι η πλούσια μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεργεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην δίνουν βάση σε ανεύθυνες διαδόσεις αλλά να συμβουλεύονται τα αρμόδια όργανα της πολιτείας».

Πηγή: ant1news.gr