Πανηγυρίζει ο Προφήτης Ηλίας στην επαρχία Φαρσάλων

Πανηγυρίζει σήμερα  Πέμπτη 20 Ιουλίου το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στον λόφο του αλσυλλίου των Φαρσάλων, ενώ ανάλογες ήταν οι θρησκευτικές λειτουργίες που έγιναν και σε πολλά ξωκλήσια της επαρχίας Φαρσάλων ώστε να τιμήσουν την μνήμη του.

Χθες, παραμονή της εορτής τελέστηκε εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ ανήμερα της εορτής θεία λειτουργία και αρτοκλασία.

Δείτε φωτογραφίες από τον προφήτη Ηλία στην Αργιθέα Φαρσάλων

Στο ξωκλήσι της Αργιθέας Φαρσάλων παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Χολέβας και η δημοτική σύμβουλος κα. Παναγιωτοπούλου καθώς και πλήθος κόσμου.

Ποιος ήταν ο προφήτης Ηλίας

Ο Προφήτης Ηλίας έζησε τον 9ο π.Χ. αιώνα στα χρόνια του Βασιλιά Αχαάβ. Καταγόταν από την πόλη Θέσβη, γι’ αυτό πήρε την επωνυμία Θεσβίτης. Την εποχή εκείνη είχε εξαπλωθεί η ειδωλολατρία σ’ όλο το Ισραήλ μετά από προσπάθειες της Βασίλισσας των Φοινίκων Ιεζάβελ. Ο Προφήτης Ηλίας πολέμησε την ειδωλολατρία και κατηγόρησε για ασέβεια την Ιεζάβελ και τον Αχαάβ και διακήρυξε την ύπαρξη του ενός και αληθινού Θεού.

Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Για να εκδικηθεί τους ψευδοπροφήτες του ειδωλολατρικού θεού Βάαλ, με προσευχές που έκανε σταμάτησε τις  βροχές για τρία ολόκληρα χρόνια στο Ισραήλ. Σ’ αυτά τα χρόνια πήγαινε στο ποτάμι Χοράθ, όπου κοράκια, μετά από θεία προσταγή του έφερναν τροφή. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Προφήτης Ηλίας φορούσε ρούχα από δέρμα προβάτου, μια μεγάλη ζώνη και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του πάνω στο βουνό Καρμήλιο. Γι’ αυτό οι πιστοί τιμώντας τη μνήμη του συνηθίζουν να χτίζουν εκκλησάκια πάνω στα βουνά. Όπως αναφέρεται στις διάφορες γραφές, ο Προφήτης Ηλίας δεν πέθανε, αλλά αναλήφθηκε στους ουρανούς με πύρινο άρμα.