Εγκλωβισμένος για 65 Ώρες σε Χιονοθύελλα στον Όλυμπο στα 2.800 Μέτρα

Λεπτό προς λεπτό η πιο ριψοκίνδυνη επιχείρηση διάσωσης των τελευταίων ετών, όπως την έζησε ένας από τους επικεφαλής διασώστες.

Στις 20.24 το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) στη Θεσσαλονίκη, φθάνει ένα μήνυμα συναγερμού. Ρουμάνος ορειβάτης έχει εγκλωβιστεί στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 2.800 μέτρων. Στο μήνυμα γράφει πως είναι μόνος και ότι στο βουνό επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Ζαφείρης Τρόμπακας, Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΕΟΔ και από τους πιο έμπειρους διασώστες στην Ελλάδα, είναι από τους πρώτους που σπεύδουν στην κορυφή του Ολύμπου. Μένει εκεί για τρία 24ωρα, αναζητώντας τον ορειβάτη που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του.

Λίγες ώρες μετά το τέλος της πιο ριψοκίνδυνης επιχείρησης διάσωσης των τελευταίων ετών, τον βρίσκω στο τηλέφωνο.

«Είχε εγκλωβιστεί σε πολύ δύσκολο σημείο, στη θέση Καζάνια, στην πίσω πλευρά του Μύτικα. Μας ενημέρωσε περίπου για τη θέση του. Είναι μια χαοτική ορθοπλαγιά, στην οποία είχε φθάσει χωρίς καθόλου εξοπλισμό. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι επρόκειτο για τρομερή υπέρβαση. Μόνος, χωρίς έστω τον βασικό εξοπλισμό, στο πιο επικίνδυνο σημείο. Αντίστοιχο περιστατικό θυμάμαι μόνο τον Αύγουστο του 1991», μου λέει ο κ. Τρόμπακας.

Η ΕΟΔ ενημερώνει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί τους τέσσερις διασώστες της, που βρίσκονται στο οροπέδιο των Μουσών, κοντά στο σημείο του στίγματος. «Οι διασώστες της ΕΟΔ ξεκινούν μέσα σε σφοδρή κακοκαιρία, με κεραυνούς και χαλαζόπτωση. Πλησιάζουν, όμως δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την έρευνα. Είναι ρίσκο ζωής, μάλιστα ένας διασώστης τραυματίζεται ελαφρά από πέτρες που κατεβάζει χείμαρρος», λέει ο κ. Τρόμπακας.

Έχει πια νυχτώσει για τα καλά το Σάββατο. Οι διασώστες διατηρούν επικοινωνία με τον 30χρονο Ρουμάνο, μέσω κινητού τηλεφώνου. Στη διάρκεια της νύχτας, στο σημείο φθάνει το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ (Πυροσβεστική), το οποίο θα ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό του ορειβάτη με το πρώτο φως το πρωί της Κυριακής. Σε επόμενη επικοινωνία, νωρίς την επόμενη μέρα, ο τελευταίος ενημερώνει ότι είναι καλά στην υγεία του, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχει ήδη περάσει μία νύχτα μόνος, στο έλεος του καιρού. «Στις 13.58 την Κυριακή, η επικοινωνία σταματά διότι το κινητό του μένει από μπαταρία. Λίγο αργότερα, η ΕΜΑΚ αναγκάζεται για δεύτερη φορά να διακόψει την επιχείρηση, εξαιτίας του καιρού. Επικρατεί σφοδρή καταιγίδα, χαλάζι και αστραπές χτυπούν την κορυφή του Ολύμπου. Η θερμοκρασία φθάνει στους -1 βαθμούς Κελσίου». Το έργο όλων είναι πολύ δύσκολο κι εκεί έξω. Στα 2.800 μέτρα, υπάρχει μόνος ένας άνθρωπος.

Τις επόμενες ώρες η επιχείρηση ξεκινά πάλι. Εκτός από την Πυροσβεστική (επιχειρεί ομάδα της 2ης και 8ης ΕΜΑΚ), παίρνουν επίσης μέρος εννέα διασώστες, έμπειρα μέλη του Τμήματος Ορεινής Διάσωσης της ΕΟΔ από τη Θεσσαλονίκη και το παράρτημα της Κοζάνης. Σημαντική υποστήριξη στα μετόπισθεν προσφέρουν οι διαχειριστές των καταφυγίων «Κάκκαλος», «Αγαπητός» και «Αποστολίδης». Οι διασώστες, όμως, αναγκάζονται να υποχωρήσουν ξανά, δίχως αποτέλεσμα. Επιπλέον, δεν έχουν εδώ και ώρες επικοινωνία με τον αγνοούμενο ορειβάτη.

Είναι πια Δευτέρα. Η έρευνα ξεκινά νωρίς το πρωί, όμως διακόπτεται λόγω της ισχυρής χαλαζόπτωσης. «Είναι μια κόλαση, επικρατεί σφοδρή χιονοθύελλα. Το βράδυ της ίδιας μέρας, νέο κλιμάκιο έντεκα ατόμων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ανεβαίνει στο βουνό και συνδράμει στις έρευνες».

Ο κ. Τρόμπακας περιγράφει ότι το πρωί της Τρίτης οι διασώστες της ΕΟΔ «είχαν αρματώσει την πλαγιά», όπως λέγεται στην ορολογία των ορειβατών η τοποθέτηση εξοπλισμού καταρρίχησης και ασφάλειας, ώστε να κατέβουν στο τελικό και πιο ριψοκίνδυνο στάδιο τα μέλη της ΕΜΑΚ. Ο άνθρωπος που κινδυνεύει βρίσκεται σε μια κάθετη ορθοπλαγιά και οι καιρικές συνθήκες δεν λένε να υποχωρήσουν. Το μεσημέρι της Τρίτης, τέσσερις πυροσβέστες, μέλη της ΕΜΑΚ, καταφέρνουν να προσεγγίσουν τον ορειβάτη. «Καταρριχώνται για τουλάχιστον 200 μέτρα στην απόκρημνη χαράδρα. Είναι μια προσπάθεια υψηλού ρίσκου. Στο ίδιο “λούκι” είχε σκοτωθεί από πτώση το 2006 το μέλος της ΕΟΔ Κώστας Μιγκοτζίδης».

Οι διασώστες φθάνουν τελικά στον αγνοούμενο. Είναι πολύ εξαντλημένος, χωρίς νερό και φαγητό για τρεις μέρες. Φοράει ένα κοκκινόμαυρο μπουφάν και ίσα που κάθεται στην άκρη ενός βράχου. Οι διασώστες τον τυλίγουν με μια θερμική κουβέρτα. Πίνει δύο γουλιές νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι. Το πρώτο πράγμα που λέει είναι ότι προσπάθησε να ανέβει στην κορυφή του Μύτικα, όμως έχασε τον προσανατολισμό του και εγκλωβίστηκε.

Ο 30χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ώστε να υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις. «Μετά από τρεις μέρες στο βουνό, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία», είπε ο κ. Τρόμπακας. «Αποδείχτηκε από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών».

Πηγή: vice.com