Ο Σάκης Ρουβάς παίρνει το 40% της βιομηχανίας Νιτσιάκος

Τα «φτερά» του για να πετάξει σε νέους… ουρανούς του πρωτογενούς τομέα έχει ανοίξει ο Σάκης Ρουβάς, καθώς μετά την κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου στην Καρδίτσα, φέρεται να επενδύει και στην εκτροφή και το εμπόριο πουλερικών.

Σύμφωνα με διαδικτυακά δημοσιεύματα -που προς το παρόν δεν διαψεύδονται- ο δημοφιλής τραγουδιστής έχει δώσει τα χέρια με την εταιρία παραγωγής πουλερικών Νιτσιάκος για την εξαγορά περίπου του 40% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ποπ σταρ πριν από λίγους μήνες προχώρησε στην ίδρυση ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία SK Κτηνοτροφική με διάρκεια 50 έτη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ. Οπως έγινε γνωστό, μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας πράσινης ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος από βιοαέριο στην περιοχή της Καρδίτσας, όπου ο τραγουδιστής έχει αγοράσει έκταση 37 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι μια μονάδα παράγει βιοαέριο και οργανικό λίπασμα αξιοποιώντας μεγάλη ποικιλία οργανικών πρώτων υλών (βιομάζα), όπως κτηνοτροφικά απόβλητα, αγροτικά και αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα και απόβλητα, καθώς και ενεργειακά φυτά.

Πού στοχεύει

Πάντως, η διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Σάκη Ρουβά ήταν αναμενόμενη, καθώς, όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σκοπός και αντικείμενο της εταιρίας του είναι μεταξύ άλλων:

* Η βιολογική ή συμβατική εκτροφή αγελάδων, βοοειδών, πουλερικών, μοσχαριών, χοίρων, αιγοπροβάτων, προβάτων και παντός είδους ζώων και εν γένει εκμετάλλευση κτηνοτροφικών – ζωικών προϊόντων, όπως η παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, τοποθέτηση και εμπορία παντός είδους κτηνοτροφικών προϊόντων

* H εν γένει εμπορία παντός είδους βιολογικών -οποιουδήποτε σταδίου- ή συμβατικών κτηνοτροφικών προϊόντων και ζώντων ζώων, κρεατοπαραγωγής, παραγωγής γαλακτομικών προϊόντων, αβγών, δέρματος, φτερών κ.λπ., αναπαραγωγής ή άλλης εκμετάλλευσης, όπως παραγωγή, εκτροφή, πάχυνση, επεξεργασία, κατεργασία, μεταποίηση, διατήρηση, συντήρηση, τυποποίηση, βιομηχανοποίηση και διακίνηση για λογαριασμό της εταιρίας ή τρίτων ως και η εμπορία παντός είδους προϊόντων πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς κτηνοτροφικής ή γεωργικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των παράγωγων προϊόντων και των υποπροϊόντων τους.

* H εισαγωγή και εξαγωγή των ανωτέρω προϊόντων παραγωγής ημεδαπών και αλλοδαπών οίκων και η αντιπροσώπευση αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

* H μελέτη, κατασκευή και εν γένει λειτουργία και εκμετάλλευση βιολογικών και συμβατικών αγροκτημάτων για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και εκτροφή ζώων, με σκοπό την εμπορία ή μη (φάρμες).

«Συνέργεια»

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάκης Ρουβάς έλαβε το πράσινο φως από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστή Αρχή Ενέργειας) για την υλοποίηση και μιας δεύτερης μονάδας παραγωγής βιοαερίου από απόβλητα βιομηχανικού σφαγείου, αυτή τη φορά στα Ιωάννινα. Δεδομένου ότι η έδρα της Νιτσιάκος βρίσκεται στην ίδια περιοχή, φημολογείται ότι σκοπός της SK Κτηνοτροφικής είναι και η αξιοποίηση των αποβλήτων των εργοστασίων της Νιτσιάκος για την παραγωγή ενέργειας.

Το 30% της αγοράς

Αναφορικά με την εταιρία παραγωγής πουλερικών, διαθέτει δέκα εργοστάσια και εγκαταστάσεις σε Ιωάννινα, Αρτα, Θεσσαλονίκη και Νιγρίτα Σερρών, ενώ το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, εκτός από κοτόπουλο, περιλαμβάνει γαλοπούλα και κουνέλι. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, η Νιτσιάκος το 2015 παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 236 εκατ. ευρώ έναντι 213 εκατ. ευρώ που σημείωσε το 2014 καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10%, ενώ κατέχει μερίδιο της τάξεως του 30% στην εγχώρια αγορά κοτόπουλου, επίσης και σε αυτή των λοιπών λευκών κρεάτων (γαλοπούλα, κουνέλι) στην οποία εισήλθε από το 2010.

Στο τέλος του 2015, η εταιρία λάνσαρε στην ελληνική αγορά το μαύρο κοτόπουλο της Αλσατίας, γαλλική «ράτσα» η οποία εκτρέφεται σε ελάχιστες χώρες παγκοσμίως.

Πηγή: eleftherostypos.gr