Κυρίαρχο θέμα οι απλήρωτοι συμβασιούχοι του Δήμου Φαρσάλων

Κυρίαρχο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων (11/07), ήταν οι 19 συμβασιούχοι του Δήμου, που έχουν προκύψει μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική των παράταση των συμβάσεων τους,  καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο του 2017, εκ των οποίων οι 14 είναι εργάτες καθαριότητας και 2 οικοδόμοι, 2 ηλεκτρολόγοι και 1 χειριστής μηχανημάτων.

Τα δύο θέματα που τους αφορούσαν ήταν τα εξής:

1) Έγκριση τροποποίησης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) Δήμου Φαρσάλων και σύσταση θέσεων τακτικού προσωπικού Κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των ανταποδοτικών υπηρεσιών του.

2) Λήψη απόφασης για την παροχή εργασίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, Καθαριότητας και Δημοτικών Κοιμητηρίων του Δήμου Φαρσάλων μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων στις θέσεις αυτές και όχι πέραν της 31.03.2018 σύμφωνα με τις εξαιρετικές προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Καραχάλιος  διαβεβαίωσε τους εργαζομένους οι οποίοι ήταν παρών στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου, οτι δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, καθώς αποτελούν δεδουλευμένα και πρόκειται για τον  καθημερινό τους μόχθο από την εργασία. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκαίοι και είναι εξαίρετοι στην δουλειά τους τόνισε. Παρών στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και ο πρόεδρος εργαζομένων Λάρισας κ. Ζήσης Καραλιάκος ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα.

Με την εγκύκλιο ενημερώνονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι δήμοι της χώρας ότι λόγω επιτακτικής ανάγκης θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα για επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων των δήμων ώστε σε αυτά να καταγραφούν οι τυχόν πρόσθετες οργανικές θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και να προστεθούν στον σχετικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Η τροποποίηση των οργανογραμμάτων γίνεται σε περίπτωση που δεν υφίστανται ήδη κενές οργανικές θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών, ή εφόσον οι ήδη προβλεπόμενες θέσεις, ακόμη και αν καλυφθούν, δεν επαρκούν για την κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν καταγραφεί τα πρόσθετα οργανικά κενά και η σχετική απόφαση να σταλεί προς έγκριση στον οικείο Συντονιστή Αποκεντρωμένης διοίκησης, ο οποίος έχει ένα μήνα περιθώριο για να την εγκρίνει.

Στη συνέχεια, οι ΟΤΑ υποβάλλουν εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση τής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το αίτημα προγραμματισμού στο υπουργείο Εσωτερικών για τα περαιτέρω.

Δήμοι που θα έχουν ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν συμπληρωματικό κατόπιν επανεξέτασης των αναγκών τους σε προσωπικό.

Μέχρι να καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων (όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2018), οι δήμοι μπορούν να απασχολούν, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου επικαλούμενο λόγους δημόσιας υγείας, το σύνολο των συμβασιούχων που εργαζόταν έως τις 7 Ιουνίου στις θέσεις αυτές, και εφόσον έχει ληφθεί απόφαση για σύσταση νέων οργανικών θέσεων ή έχει υποβληθεί αίτημα για κάλυψη ήδη υφιστάμενων κενών.

Τα δυο θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.