Digea: η τεχνολογία επιτρέπει έως και 12 τηλεοπτικές άδειες

Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την δημοπράτηση έως και 12 αντί για επτά τηλεοπτικές άδειες επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Digea. Απηύθυναν μάλιστα έκκληση στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την υιοθέτηση του νέου τρόπου μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος.

Το τεχνολογικό προτύπου DVB Τ2, αντί του σημερινού DVBT δίνει πολλαπλάσιες δυνατότητες εκπομπής τηλεοπτικών καναλιών, και η Ελλάδα βάσει κοινοτικής οδηγίας είναι υποχρεωμένη να το εφαρμόσει έως το 2022.

Η διοίκηση της Digea τόνισε με έμφαση πως δεν προτίθεται να ανανεώσει τη σύμβαση με την ΕΡΤ, η οποία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου του 2017, αν η δημόσια τηλεόραση δεν δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκπέμψει μέσω του δικτύου της, μιας και από το 2014 χρησιμοποιεί τον ένα από τους τέσσερις πολυπλέκτες της Digea.

Σύμφωνα με την Digea η αδυναμία της ΕΡΤ να χρησιμοποιήσει τους δύο πολυπλέκτες που από το 2015 της έχει παραχωρήσει το δημόσιο δημιουργεί ντόμινο στην τηλεοπτική αγορά, με αποφάσεις όπως την πρόσφατη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη δημοπράτηση επτά αδειών γενικού περιεχομένου.

Η DIGEA προειδοποιεί επιπλέον την κυβέρνηση πως η Τουρκία ολοκληρώνει σύντομα τη μετάβαση στα νέα τεχνολογικά πρότυπα, με κίνδυνο, εφόσον η Ελλάδα δεν πράξει το ίδιο, να μην μπορούν να εκπέμψουν σε διάφορα σημεία του Αιγαίου ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Στη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών για να προμηθευτούν τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας.

Σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή την παράλληλη λειτουργία παλαιού και νέου τεχνολογικού προτύπου εκπομπής, ενώ σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ακόμη πιο προηγμένο καθεστώς που θα τους επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος, με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό τηλεοπτικών καναλιών.

Σε γραπτή δήλωση του ο ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις της Digea «προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη διάρθρωση της τηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα», υποστηρίζοντας ότι «δικαιώνει την τηλεπικοινωνιακή πολιτική της χώρας, όπως αυτή χαράσσεται από την παρούσα κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση της Digea προς την ΕΡΤ, ο κ. Κρέτσος χρησιμοποιεί μια περικοπή από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, αναφέροντας «όσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».

Πηγή: ant1news.gr