Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών: «Αρωγός στο νέο ξεκίνημα των Νέων Αγροτών»

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων που είχαν υποβάλλει οι νέοι αγρότες για το Υποµέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020, εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Το μεγάλο και πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον αγροτικό τομέα που επέδειξαν χιλιάδες νέοι σε ολόκληρη τη χώρα αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση ενασχόλησης με την πρωτογενή παραγωγή. Ωστόσο βασική προϋπόθεσή για να κριθεί επιτυχημένο το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί η σωστή αξιοποίησή του από το αρμόδιο υπουργείο και η άμεση πληρωμή των δικαιούχων σε συνδυασμό με τα Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και υποδομών.

Για μία ακόμα φορά η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών επαναλαμβάνει το αίτημά της για την απορρόφηση όσων επιλαχόντων πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος και για το λόγο αυτό οι Περιφέρειες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων. Ήδη πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει να καλλιεργούν και να επενδύουν στον πρωτογενή τομέα και δεν αποκλείεται αν μείνουν εκτός του προγράμματος, άρα και εκτός οικονομικής στήριξης, να εγκαταλείψουν τον αγροτικό χώρο. Με δεδομένο ότι ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΕ μέσω του προγράμματος είναι να ανανεωθεί ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός, καθώς όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία μόνο 5,2% των Ελλήνων παραγωγών είναι κάτω των 35 ετών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η απορρόφηση όλων των ενδιαφερομένων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επίσης με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υποψηφίων αναδεικνύεται ακόμα ένα θέμα που αφορά τα κριτήρια μοριοδότησής τους και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν την επιστημονική κατάρτιση των νέων αγροτών. Η Π.Ε.Ν.Α. ζητά τη μοριοδότηση και των απόφοιτων γεωργικών σχολών που φαίνεται να αδικούνται στην αξιολόγηση.

Επιπλέον, η Π.Ε.Ν.Α. επισημαίνει ότι η μείωση της χρονικής δέσμευσης σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα στα τρία χρόνια ήταν καταλυτικός παράγοντας για να προσελκύσει το ενδιαφέρον ατόμων που δεν είχαν ασχοληθεί με τα αγροτικά και σκέφθηκαν να το δοκιμάσουν. Ωστόσο τονίζει πως όσοι έκαναν αίτηση αποκλειστικά ή κυρίως για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι να είναι προσεκτικοί, γιατί οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν, εφόσον ενταχθούν δεν μπορούν να παραλειφθούν. Παράλληλα ευελπιστεί οι νέοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα να αποτελέσουν μια καλή «μαγιά» ανθρώπων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ως το μόνο θεσμοθετημένο συνδικαλιστικό όργανο, εξακολουθεί να βρίσκεται στη διάθεση των νέων αγροτών και εγγυάται πως θα συνεχίσει να διεκδικεί και να στηρίζει τα συμφέροντά τους.

Πηγή: ypaithros.gr