Με επιτυχία η γιορτή ψωμιού στην Σκοτούσα Φαρσάλων

Στην Σκοτούσα των Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουλίου η Γιορτή Ψωμιού. Σκοπός της ήταν η ενημέρωση των αγροτών σε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας και η προβολή των τελικών προϊόντων που ως βασικό βασικό στόχο έχει να δοθεί ώθηση και άλλη διάσταση στη γιορτή και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πολιτιστικού και ειδικού περιεχομένου, το οποίο θα στηρίζει την τοπική οικονομία και θ’ ανοίξει νέους ορίζοντες σε θεσμούς όπως είναι οι γιορτές αγροτικών προϊόντων.

19748096_1589184151154297_1455347283_o

Στην κατάμεστη πλατεία του χωριού έγινε έκθεση διαφόρων ειδών ψωμιού από τις γυναίκες και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου ”Ο ΠΟΛΥΔΑΜΑΣ” τα οποία μοιράστηκαν στους επισκέπτες της εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Φιλίππου στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ιδιότητες του ψωμιού και ευχαρίστησε όλους για τη συνεισφορά τους ώστε να είναι για άλλη μια χρονιά πετυχημένη η εκδήλωση η οποία έγινε με την υποστήριξη της περιφέρειας Θεσσαλίας περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε διάφορα είδη ψωμιού χειροποίητα και άλλες παράλληλες δράσεις ανάδειξης, τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής όσο και των αγροτικών προϊόντων, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη στο κοινό.

Η Σκοτούσσα, την περίοδο της ακμής της, ήταν πλούσια, καθώς εκμεταλλευόταν τους εύφορους σιτοβολώνες της και έκανε μάλιστα εξαγωγή σιτηρών. Την οικονομική της ισχύ μαρτυρά το γεγονός ότι, περί το 480 π.Χ., είχε προχωρήσει σε κοπή νομίσματος (αργυρό ημίδραχμο και δραχμή), που έφερε στον εμπροσθότυπο μορφή ίππου και στον οπισθότυπο έναν κόκκο σιταριού. Αυτή ήταν η αρχή μιας μακράς περιόδου πλούσιας, ανεξάρτητης νομισματοκοπικής δράσης, που φθάνει μέχρι το 200 π.Χ.

19648015_1589184901154222_1352415302_o

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς περιφέρειας ο κ. Νίκος Λιούπας, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρ. Καραχάλιος και οι κ.κ Βασιλείου Γιάννης, Χριστόδουλος Παπαγεωργίου, Κώστας Δερλός, Δέσποινα Συροπούλου.

Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό δημοτική ορχήστρα και τους επισκέπτες να διασκεδάζουν και να ανανεώνουν το ραντεβού τους για του χρόνου.