Εκατοντάδες απλήρωτοι σπουδαστές των επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ

Για πάνω από έξι μήνες μένουν απλήρωτοι, εκατοντάδες σπουδαστές των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑ.Σ) του Ο.Α.Ε.Δ, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε όλη την Ελλάδα.

Οι δεκάδες καταγγελίες σπουδαστών της Μαθητείας του ΟΑΕΔ από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα και αλλού στα Σωματεία τους, επιβεβαιώνουν την εκρηκτική κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τους νέους από τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει βαριές ευθύνες για τη συνολικότερη εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους σπουδαστές. Τους εμπαίζει κάνοντάς τους μπαλάκι, ανάμεσα στα υπουργεία και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, για το ποιος φταίει που είναι απλήρωτοι.

Τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται, όταν και εφόσον πληρώνονται, αναλογούν στο 75% του κατώτερου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. 17,12 ευρώ μεικτά από τα οποία ο εργοδότης καταβάλει μόνο τα 6 ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από την βαριά φορολογία των εργατικών – λαϊκών οικογενειών βαφτισμένα ως επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί από τους σπουδαστές αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά «μαύρα» για να τα βγάλουν πέρα.

Με προγράμματα που θα παρέχουν «τσάμπα» εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και μισθούς πείνας για τους νέους έχει σχεδιαστεί να «καταπολεμηθεί» η ανεργία στους νέους που έχει φτάσει στο 40%.

Τους αποκαλούν «εκπαιδευόμενους» και όχι εργαζόμενους, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν κανονικά ωράρια, καλύπτοντας πάγιες θέσεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, αμαξοστάσια, σε παιδικούς σταθμούς, σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δείχνει με τις πράξεις της, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τι εννοεί όταν μιλά για ανάπτυξη που στο όνομά της καλεί τον λαό και τη νεολαία να κάνει και άλλες θυσίες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους όλοι οι σπουδαστές και να τους καταβάλλονται κάθε μήνα.
Να έχουν όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
ΟΙ Βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης

Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Δελής

Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης