Τσίπρας: η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με το σπαθί της

«Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά αφήνοντας πίσω τη σταδιακή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για έξοδο από τα μνημόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«H προσπάθεια για να φτάσουμε στην προετοιμασία της χώρας στην κανονικότητα ήταν δύσκολη. Η υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων ήταν το κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Αυτό έγινε εφικτό χωρίς να επαναλάβουμε λάθη της προηγούμενης πενταετίας οπότε χάθηκε το 1/5 του εθνικού πλούτου. Υλοποιήσαμε εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον που θα βοηθά την επενδυτική δραστηριότητα να αναπτύσσεται. Ένα πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές ικανότητες του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως εξήγησε «αυτό έγινε παρότι υπήρξαν προτάσεις από τους δανειστές που ήταν στα όρια του οικονομικού ανορθολογισμού. Υπάρχει μια θέση που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί σε μια οικονομία εντάσεως εργασίας για να αναπτυχθεί. Μια μορφή που οδηγεί σε μείωση μισθών και απορρύθμιση. Είναι αυτό το μοντέλο συμβατό με χώρα που είναι στον πυρήνα της ΕΕ;», αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «είναι αναπτυγμένη χώρα με σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι ευθεία υποτίμηση των δυνατοτήτων της χώρας ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας περνά από ένα μοντέλο χωρών του τρίτου κόσμου. Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί με μια οικονομία εντάσεως εργασίας. Διαθέτει ανθρώπινο κεφάλαιο και υποδομές. Θεωρώ ανεπίτρεπτο να βάζουμε φραγμό στην περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας της χώρας».

«Η προσήλωσή μας», πρόσθεσε, «είναι σε μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας με εργασιακή ασφάλεια ώστε να αξιοποιείται κάθε πτυχή των δεξιοτήτων των εργαζομένων».

Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης

«Έχω βαθιά πεποίθηση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, «ότι το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης είναι “win win” σενάριο για όλους. Υπάρχει η ρητορική ότι δεν υπάρχουν διαφορές όταν πρέπει να ακολουθήσεις δημοσιονομική πολιτική προσαρμογής. Όμως βασικός στόχος είναι να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο βαθμό το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου”.

Σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε, αναφερόμενος σε ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα. Είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ότι αφορά τις επενδύσεις και πρέπει αυτό να αλλάξει και να ξεπεράσουμε τον μέσο όρο της ΕΕ».

Όπως είπε υπάρχει ένα πλέγμα δράσεων: ο αναπτυξιακός, το ΕΣΠΑ, η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος, το πρόγραμμα Γιούνκερ και η συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Η δεύτερη αξιολόγηση

«Ως επιστέγασμα της προσπάθειας ήρθε το τέλος της β’ αξιολόγησης που έδωσε περισσότερη σαφήνεια στα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους για τα οποία δεσμεύονται οι ευρωπαίοι εταίροι που έδωσαν και ένα πλέγμα δράσεων για το πέρασμα στην ανάπτυξη. Στην απόφαση της 15ης του Ιούνιου δίνεται για πρώτη φορά σαφές περίγραμμα για τη βιωσιμότητα τους χρέους που συνοδεύεται από την δέσμευση των εταίρων να το διαχειριστούν», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Το βάρος της συμφωνίας, κατά τον κ. Τσίπρα, «μετατοπίστηκε από την πλευρά της λιτότητας στην ανάπτυξη με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη δημιουργία αποθεματικού που θα στηρίξει την έξοδο στις αγορές. Το ζήτημα του χρέους δεν αντιμετωπίζεται πλέον μονοδιάστατα ως λογιστικό ζήτημα διευθέτησης οφειλών. Έγινε σαφές ότι είναι ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης και δυνατότητας της χώρας να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Όλα δείχνουν ότι οι δεσμεύσεις των εταίρων θα κάνουν εφικτό να δανειστεί η χώρα στις αγορές πολύ πριν το τέλος του προγράμματος».

Διευκρίνισε ότι «το 2015 δεν υπήρξε τίποτα από τα παραπάνω: ούτε το βάθος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ποτέ στη χώρα, αλλά ούτε οι δεσμεύσεις που υπήρξαν στη χώρα».

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν θα βγει προστατευμένη στις αγορές αλλά με το σπαθί της. Γι’ αυτό δεν θα αναζητήσουμε πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, αλλά θα βγούμε καθαρά στις αγορές».

Παράλληλα, κάλεσε την επενδυτική κοινότητα να έρθει τώρα και να στηρίξει την προσπάθεια: «αν αναμένουμε το μέλλον κινδυνεύουμε να χάσουμε το παρόν. Η οικονομία της χώρας θα κινείται πλέον ανοδικά».

Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, «θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις. Η Ελλάδα δεν θα είναι ο ασθενής της Ευρώπης. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο για την επόμενη γενιά που θέλει να δημιουργήσει στην πατρίδα μας».

Επιστρέφουμε στην κανονικότητα

«Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της, η φωνή της ισχυροποιείται και συμμετέχει με εποικοδομητικές προτάσεις σε όλα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται εξέλιξη. Η επιστροφή μας στην κανονικότητα με σταθερά βήματα και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του παραγωγικού μετασχηματισμού θα συνοδευτεί από την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, οι επενδύσεις θα ανακάμψουν και η οικονομία θα αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή εργασία και ευημερία για τους πολίτες της. Αυτή τη δικαίωση αξίζουν οι κόποι και οι απώλειες μιας χαμένης σχεδόν δεκαετίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: ant1news.gr