Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Από το σημείο που σταμάτησαν οι συζητήσεις στη Γενεύη συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Η δεύτερη Διάσκεψη ξεκινά υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, που προέκυψαν μετά από την απόσυρση του εγγράφου Άιντε για τα ζητήματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, μετά από αντιδράσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας.

Η σημερινή πρώτη μέρα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, καθώς θα δοθεί το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας και μία πρώτη εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, που έχουν καταληκτική ημερομηνία την 7η Ιουλίου, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί αν θα υπάρξει παράταση ή πρόωρη διακοπή.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, πάντως, αναχωρώντας για την Ελβετία δήλωσε πως πρόκειται για συνάντηση αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, αμέσως μετά την άφιξη των δύο αργά το βράδυ της Τρίτης. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Κοτζιάς οριστικοποίησαν την κοινή στρατηγική Κύπρου – Ελλάδος, βάσει των νέων δεδομένων.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Έσπεν Μπάρθ Άιντ, με τον οποίον συζήτησαν οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ μετά από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

 

Πηγή: ant1news.gr