Αγιά Σοφιά: Παρέμβαση της UNESCO για τις προκλήσεις ζητά το υπουργείο Εξωτερικών

Η νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις – Άμεσες ενέργειες για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας

Τη στήριξη της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ζήτησε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, στο υπουργείο Εξωτερικών, κατήγγειλε τη νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η τουρκική πρόκληση

Παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet) τελέστηκε χθες προσευχή και αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία. Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ μεταδόθηκε, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας. H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο «σφραγίζοντας» την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης στην προκλητική αυτή κίνηση.

Πηγή: protothema.gr