Πακέτο 6,75 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ενα αναπτυξιακό πακέτο που στόχο έχει να ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης -κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- και να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον θέλει να «τρέξει» η κυβέρνηση.
Οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε διπλό άξονα: στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χρηματοδότησης και στη δημιουργία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (καθώς έρχεται σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων).

Με βάση τον σχεδιασμό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το κονδύλι θα φτάσει τη φετινή χρονιά τα 6,75 δισεκατομμύρια ευρώ, με σημαντικά αυξημένο το εθνικό σκέλος που φτάνει το ένα δισεκατομμύριο.
Για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα συνδυαστούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, οι δράσεις από τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και τα χρήματα από μία σειρά ταμείων που υλοποιούν εξειδικευμένες δράσεις. Το σχέδιο «τρέχει» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, και έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων και των επιχειρήσεων έντασης γνώσης (που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία).

Υλοποίηση έργων

Όπως αναφέρθηκε, ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσει τα 6,75 δισεκατομμύρια (που είναι το υψηλότερο ποσό μετά το 2010), με το εθνικό σκέλος να αυξάνεται από τα 750 εκατομμύρια στο ένα δισεκατομμύρια.

Η αύξηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση έργων στις τοπικές κοινωνίες, που αφορούν στη συντήρηση και την επέκταση υποδομών, στην κάλυψη έκτακτων αναγκών (π.χ. αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές) αλλά και στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής (με προτεραιότητα στη στήριξη ευάλωτων ομάδων).

Πηγή: ethnos.gr