Διευκρινήσεις Πετρόπουλου για τις αγροτικές συντάξεις

Αρνείται το υπουργείο Εργασίας την έκδοση εγκυκλίων για τα ισχύοντα με τις περικοπές στις συντάξεις και τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ λόγω αγροτικής δραστηριότητας ή επιδότησης, καταγγέλλει ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγορεί τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο ότι άλλαξε και πάλι την ημερομηνία ορισμού του νέου συνταξιούχου, λέγοντας πως «ενώ όλο το διάστημα υποστήριζε για 01-01-17 και μετά, σήμερα μίλησε για νέους συνταξιούχους από 13/05/16 και μετά, οι οποίοι θα υπόκεινται την  περικοπή του 60% της σύνταξης τους, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, εφόσον έχουν φορολογητέο αγροτικό εισόδημα ή επιδότηση ανεξάρτητα από το ύψος τους».

Από την πλευρά του ο Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου υποστήριξε πως δεν θα υποστούν περικοπή συντάξεων για αγροτικό φορολογητέο εισόδημα ή για την επιδότηση που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί μέχρι τον Μάιο του 2016. Είπε ακόμη, πως όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τις 13 Μαΐου του 2016 θα υποστούν περικοπή των συντάξεων τους, πλην των συνταξιούχων του ΟΓΑ οι οποίοι απαλλάσσονται μέχρι 31/12/24.
Αναφορικά με την καταβολή του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, θα πληρώνουν εισφορές για το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα ή για την επιδότηση, με τον αντίστοιχο συντελεστή που θα ισχύει κάθε φορά, όλοι οι εργαζόμενοι ή ετεροεπαγγελματίες ή συνταξιούχοι, πλην του ΟΓΑ.

Πηγή: ant1news.gr