Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βρέθηκε πως αποτελούν έναν «οικονομικά επωφελή τρόπο βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος»

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσφέρουν μια «οικονομικά επωφελή» λύση για να βοηθήσουν τον άνθρωπο να κόψει το κάπνισμα, όπως ανακάλυψε νέα μελέτη και δημοσιεύτηκε στην Ηuffingtonpost. Η έρευνα, από την ιρλανδική Αρχή Πληροφόρησης και Ποιότητας Υγείας (HIQA), αποτελεί την πρώτη επίσημη ανάλυση του είδους της στην Ευρώπη.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους ανθρώπους που διακόπτουν με επιτυχία το κάπνισμα. Ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν πως υπάρχουν προς το παρόν λίγες αποδείξεις για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από το κανονικό «άτμισμα».
Σχεδόν το ένα τρίτο των Ιρλανδών καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιούν τα e-cigarettes ως μέσο βοήθειας και η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει συμπεριλάβει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε κρατική αξιολόγηση για το πόσο ωφέλιμο είναι για να διακόψει κανείς το κάπνισμα.
Ενώ η μελέτη βρήκε πως τα e-cigarettes συνδέονται με τους ανθρώπους που σταματούν το κάπνισμα, τόνισε πως η συνδυαστική χρήση του φαρμάκου για την απεξάρτηση από νικοτίνη ονόματι βαρενικλίνη, μαζί με τσίκλες και επιθέματα νικοτίνης, εισπνευστήρες ή σπρέι, είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διακόψει κανείς το κάπνισμα.
Η δρ Μέριν Ράιαν, διευθύντρια του Τμήματος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, είπε στον Σύνδεσμο Τύπου πως παραμένει ένα «υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας» σχετικά με την κλινική καθώς και με την οικονομική αποτελεσματικότητα των e-cigarettes.
Ωστόσο πρόσθεσε: «Η ανάλυση της HIQA δείχνει πως η κλιμακούμενη άνοδος των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως μέσου για τη διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που διακόπτουν επιτυχώς το κάπνισμα σε σύγκριση με την υπάρχουσα κατάσταση στην Ιρλανδία και θα ήταν πιο οικονομική μέθοδος, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους θα επιβεβαιωθεί από περαιτέρω μελέτες».
Η 700σέλιδη μελέτη ανακάλυψε πως:
– Η βαρενικλίνη ήταν το πιο αποτελεσματικό μονό φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος – πάνω από 2,5 φορές περισσότερο σε σχέση με τη μη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου.
– Η βαρενικλίνη μαζί με θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης είναι πάνω από 3,5 φορές πιο αποτελεσματική σε σχέση με τη μη χορήγηση φαρμάκων.
– Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τη μη υποβολή σε θεραπεία (ωστόσο αυτό βασίζεται σε μόλις δύο πειραματικές δοκιμές και με μικρό αριθμό συμμετεχόντων).

Η μελέτη συμπέρανε ακόμη πως η χρήση των e-cigarettes μπορεί να ωφελήσει την οικονομία.
Αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία δαπανά ετησίως πάνω από 40 εκατ. ευρώ (34 εκατ. λίρες) για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Η έρευνα όμως ανακάλυψε πως η αυξανόμενη χρήση του e-cigarette θα μπορούσε να κόψει τον «λογαριασμό» κατά 2,6 εκατ. ευρώ (2,2 εκατ. λίρες) ετησίως.
Η μελέτη ακολουθεί τις υπάρχουσες διιστάμενες απόψεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τους αξιωματούχους της Υγείας.
Το 2015 μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Στοματική Ογκολογία» ανακάλυψε πως το να χρησιμοποιείς ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι «καθόλου καλύτερο» από το να καπνίζεις συμβατικό τσιγάρο καπνού.
Αυτό φαίνεται να προσκρούσει στις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, που υποστήριξε πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι περίπου 95% λιγότερο επιβλαβή από τον καπνό.
Πέρυσι, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση απέδειξε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διακόψουν επιτυχώς το κάπνισμα, άρα και να βελτιώσει τη δημόσια υγεία.

Πηγή αρθρογραφίας: blog 310.gr