Wikileaks: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα με το οποίο κατασκόπευε η CIA

«Είναι πιθανό το κακόβουλο λογισμικό να είχε ανακαλυφθεί στο παρελθόν αλλά κανένας δεν ήταν σε θέση να το συνδέσει με την CIA, μέχρι την αποκάλυψη του κώδικα», δήλωσε ο Τζέικ Γουίλιαμς, ιδρυτής της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Rendition InfoSec

Πολλές επιχειρήσεις της CIA πιθανόν θα τεθούν σε κίνδυνο εξαιτίας ακόμα περισσότερων στοιχείων σχετικά με τις μυστικές εργασίες της υπηρεσίας που διέρρευσε πρόσφατα ο οργανισμός WikiLeaks, υποστηρίζουν ειδικοί. Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης του «Vault 7» που διέρρευσε ο οργανισμός, η αμερικανική μυστική υπηρεσία διαθέτει ένα εργαλείο-κώδικα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με σκοπό να μεταμφιέζει το κακόβουλο λογισμικό της CIA, ώστε αυτό να είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμο.

Η δημοσιοποίηση τέτοιου είδους πληροφοριών θα μπορούσε να είναι «μία από τις πιο τεχνικά επιζήμιες υποθέσεις» για την CIA, δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ο ερευνητής ασφαλείας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, Νίκολας Γουίβερ.

«Φαίνεται σαν να έχει σχεδιαστεί με σκοπό να παρεμβάλει άμεσα στις υπό εξέλιξη επιχειρήσεις της CIA», δήλωσε ο ίδιος. «Κάτι τέτοιο είναι αρκετά ανησυχητικό».

Μέχρι τώρα, οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το WikiLeaks, σχετικά με τα εργαλεία hacking που χρησιμοποιεί η μυστική υπηρεσία, ήταν σε μεγάλο βαθμό μόνο κείμενο που περιέγραφε τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η CIA κατασκοπεύει τους στόχους της. Η τελευταία διαρροή πληροφοριών διαφέρει, αφού περιλαμβάνει τον πραγματικό κώδικα, ο οποίος χρησιμοποιείται για την μεταμφίεση του κακόβουλου λογισμικού. Αποκαλύπτονται, επίσης, οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η CIA για να μην είναι ανιχνεύσιμα τα κακόβουλα προγράμματα που χρησιμοποιεί στις επιχειρήσεις της.

«Είναι πιθανό το κακόβουλο λογισμικό να είχε ανακαλυφθεί στο παρελθόν αλλά κανένας δεν ήταν σε θέση να το συνδέσει με την CIA, μέχρι την αποκάλυψη του κώδικα», δήλωσε ο Τζέικ Γουίλιαμς, ιδρυτής της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Rendition InfoSec.

Μέχρι στιγμής η αμερικανική μυστική υπηρεσία δεν έχει κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει, ωστόσο εκπρόσωπος της CIA δήλωσε πρόσφατα ότι η υπηρεσία είναι «βαθιά ενοχλημένη» από τις αποκαλύψεις.

Πηγή: www.protothema.gr