Νέες προοπτικές για τον Ελληνικό τουρισμό

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ως προς τον ελληνικό τουρισμό, το έτος 2017, χαρακτηρίζεται ως ένα έτος αβέβαιο και γεμάτο προκλήσεις. Ενώ ως άλλοι παράμετροι που μπορούν να ευνοήσουν τον ελληνικό τουρισμό αναφέρονται η γεωπολιτική συγκυρία στην ευρύτερή περιοχή της Μεσογείου αλλά και το γεγονός ότι η χώρα χαρακτηρίζεται ως ένας ασφαλής προορισμός. Παρόλα αυτά η έξαρση του προσφυγικού παραμένει ένα αρνητικό στοιχείο, κυρίως για τον τουρισμό των νησιών της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ίσως όμως η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους όσους σχετίζονται με τον τουρισμό θα μπορούσε να είναι η δημιουργία νέων τάσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση των τουριστικών εισροών αλλά και της ανάπτυξης, κατ’επέκταση. Για παράδειγμα διαβάζουμε ότι η Ελλάδα επανακτά την 20η θέση στην παγκόσμια κλίμακα δημοφιλείς για το συνεδριακό τουρισμό. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή  το διεθνές περιβάλλον  λειτουργεί προς όφελος της χώρας μας, με το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Ευρώπη και το φόβο των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Συνεπώς, η διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στη χώρα μας, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι ένας εφικτός στόχος.

Πέραν όμως του συνεδριακού τουρισμού, σημαντική αύξηση παρουσιάζει και ο γαστρονομικός τουρισμός στη χώρα μας, καθώς επίσης και ο αθλητικός τουρισμός. Μάλιστα ο γαστρονομικός τουρισμός και η ελληνική γαστρονομική παράδοση με τα μοναδικά τοπικά προϊόντα, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το συνεδριακό τουρισμό, δημιουργώντας ένα ακόμη πιο ανταγωνιστικό τουριστικό πακέτο.  Ενώ, αναφορικά με τον αθλητικό τουρισμό, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανοδική τάση τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε καθαρά εθνικό επίπεδο, στον τουρίστα εκείνο ο οποίος προγραμματίζει τις διακοπές του λαμβάνοντας υπόψη ένα αθλητικό γεγονός, είτε γίνεται λόγος για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός (πχ Ολυμπιακοί αγώνες κτλ) είτε αφορά ένα αθλητικό γεγονός στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο ίδιος (πχ Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών).

Συνεπώς, η ανάπτυξη των συγκεκριμένων μορφών τουρισμού θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων για επιχειρήσεις και κράτος, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή ακόμη και στη διατήρηση των υπάρχοντων.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑ-9200

Γούλας Απόστολος – Οικονομολόγος

Υποψήφιος Διδάκτωρας Τμήμα Mηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας