Τσίπρας: εκλογές το 2019 (βίντεο)

«Είναι πολιτική βούληση της Κυβέρνησης έως το 2019 που θα γίνουν οι εκλογές, να έχουν δρομολογηθεί τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιφέρεια της Κρήτης, και συγκεκριμένα ο βόρειος οδικός άξονας αλλά και να αποκτήσει η Κρήτη ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Μεσογείου στο Καστέλι», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο νησί.

Για τον βόρειο οδικό άξονα είπε ότι στόχος είναι, το 2018 να ξεκινήσει το έργο και όπως πρόσθεσε «να το εγκαινιάσουμε την επόμενη τετραετία». Για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, στόχος είναι η τρίτη φάση του έργου να ξεκινήσει το 2017, καθώς η πρώτη έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017.

Ο Πρωθυπουργός  επισήμανε ότι μέσα στο 2016 η Κρήτη σημείωσε 10% αύξηση στις αφίξεις τουριστών, τονίζοντας ότι το νησί οδηγεί την κούρσα των ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Σε ό,τι αφορά τους αγρότες σημείωσε ότι φέτος θα κάνουν καλές γιορτές καθώς για πρώτη φορά οι αγροτικές ενισχύσεις έχουν κατατεθεί στην ώρα τους.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ό,τι περιθώριο υπάρχει από τη σκληρή δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση θα δίνεται στους πιο αδύναμους, για να σημειώσει ότι από την εφάπαξ 13η σύνταξη, το 40% κατευθύνεται στους δικαιούχους τού ΟΓΑ που είναι οι πιο αδύναμοι συνταξιούχοι.

Τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών επισήμανε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινό για την ξενάγηση στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης.

«Χρειάζεται να συζητήσουμε ένα συνολικό σχέδιο θεσμικής μεταρρύθμισης», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας τον «κομβικής σημασίας ρόλο της Αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και ο πλέον άρτιος σχεδιασμός της κυβέρνησης χρειάζεται τη συνέργεια της Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν θα υποβαθμίσει το Ηράκλειο. Το νυν αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» θα συνεχίσει να ενισχύεται με υποδομές παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής στο Καστέλι». Παράλληλα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη των υποδομών του λιμανιού και της περιοχής στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και όχι μόνο των τουριστών.

Ο Πρωθυπουργός  ευχαρίστησε τις Αρχές της Περιφέρειας για τη θερμή υποδοχή, χαρακτήρισε την Κρήτη ευλογημένο τόπο που κατέχει μια μοναδική θέση στον πλανήτη ως τοποθεσία, προσθέτοντας ότι το νησί μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς έχει κάθε δυνατότητα για τουρισμό υψηλών προδιαγραφών, παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων αλλά και ενεργειακή αυτάρκεια, αφού βρίσκεται στον δρόμο των κοιτασμάτων ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

«Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης η στήριξη της αγροτιάς»
Το σχέδιο του για την παραγωγική ανασυγκρότηση παρουσίασε μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο του Δήμου Φαιστού, στις Μοίρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς και ομάδες παραγωγών της Μεσαράς. «Γνωρίζω πολύ καλά πως το μεγάλο βάρος της κρίσης το έχουν σηκώσει οι αγρότες, και θέλω να επισημάνω πως είναι ηθική υποχρέωση η στήριξη των αγροτών, όχι μόνο γιατί αυτό θα δώσει προοπτική για την οικονομία, αλλά και γιατί είναι μια ηθική υποχρέωση στους συμπολίτες μας», επισήμανε, ο πρωθυπουργός, τον οποίο υποδέχθηκαν θερμά στις Μοίρες, με παραδοσιακά κεράσματα.

Αφού άκουσε τα αιτήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή και μετά το καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Φαιστού Γιώργο Αρμουτάκη, τόνισε: «Βασικός λόγος της επίσκεψης μου εδώ είναι να ακούσω και όχι να πω, γιατί αυτή την ώρα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ένας ειλικρινής διάλογος με τους πολίτες, τους φορείς και την αυτοδιοίκηση πάνω στα προβλήματα που όλοι τα γνωρίζουμε, αλλά και πάνω στις δυνατότητες για να υπάρξει προοπτική λύσης σ’ αυτά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν επέλεξε τυχαία να βρεθεί στη Μεσαρά: «Θέλησα να βρεθώ ενώπιος ενωπίω με τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και να ακούσω τα προβλήματα τους και να τους καταθέσω τη δική μας οπτική, το σχέδιο μας», είπε.

Για μας δεν είναι όραμα η χώρα να έχει μοναδική δυνατότητα ανάκαμψης την αξιοποίηση της τουριστικής δυναμικής, σημείωσε. Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τα χρόνια της κρίσης πήγε καλά, και φέτος σπάσαμε ένα ακόμη ρεκόρ με 27 εκατ. τουρίστες στη χώρα και την Κρήτη, προσέθεσε, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε πως δεν μπορεί μια χώρα να βασίζεται μόνο στον τουρισμό.

Βασικό μας μέλημα, τόνισε, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συζητήσουμε για ένα νέο μοντέλο για την αγροτική οικονομία και αν δεν συνδυασθεί με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία που -όπως είπε- δείχνουν ότι η αγροτική οικονομία, παρά τις δυσκολίες, άντεξε τα τελευταία δύσκολα χρόνια, καταγράφοντας αύξηση των εξαγωγών κατά 12% το 2015, ενώ αντίστοιχες ενδείξεις υπάρχουν και για το πρώτο εξάμηνο του 2106. Επίσης, όπως ανέφερε, φέτος έχομε σημαντικό ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών που θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. τόνους. «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά η αγροτική οικονομία, παρά τις δυσκολίες άντεξε τα τελευταία δύσκολα χρόνια -κυρίως το 2015 και 2016. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε μια σημαντική αύξηση των εξαγωγών», τόνισε.

«Αυτό οφείλεται στις δικές σας προσπάθειες», που «μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέρατε να αυξήσετε την παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ενταση με αγρότες

Στιγμές έντασης δημιουργήθηκαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στο δημαρχείο Φαιστού στις Μοίρες όπου ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της Μεσαράς υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας μόλις ολοκλήρωσε το εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του ζήτησε την αποχώρηση των δημοσιογράφων, των οπερατέρ και των φωτογράφων από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου και γίνεται η σύσκεψη. Οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν όπως και οι αγρότες που είπαν οτι αν φύγουν τα ΜΜΕ θα αποχωρήσουν και οι ίδιοι, όπως αναφέρει το cretapost.gr.

Φανερά εκνευρισμένος ο Πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και είπε:»αν θέλετε να κάνετε θέατρο στις κάμερες κάντε το έξω. Εδώ θα λύσουμε τα προβλήματα. Όποιος δεν θέλει να σηκωθεί να φύγει. Εγώ θα μιλήσω με τους αγρότες πρόσωπο – με πρόσωπο. Όποιος θέλει να κάνει θέατρο με δημοσιογράφους να βγει έξω».

Πηγή: www.ant1news.gr